Certificat energetic pentru apartament: cum se obține, ce acte sunt necesare, cât durează obținerea lui și cât costă

Postat la: 28.09.2021 06:57 | Scris de: ZIUA NEWS

Certificat energetic pentru apartament: cum se obține, ce acte sunt necesare, cât durează obținerea lui și cât costă

Doriți să vindeți sau să închiriați apartamentul și ați aflat că este necesar și un certificat energetic? Nu știți ce este acest act, cât costă, de unde se obține și ce trebuie să faceți pentru a intra în posesia lui? Nu uitați: mai aveți nevoie de acest act și în cazul unor lucrări de renovare majoră.

Se consideră lucrări de renovare majoră lucrările proiectate și efectuate la anvelopa clădirii și/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale căror costuri depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea. Valoarea de impozitare a clădirii se determină potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Veți găsi mai jos a serie de informații care vă vor ajuta în această privință.

1. Cine eliberează un certificat energetic?

Doar auditorii energetici atestați au dreptul să elibereze acest document.

Aceștia sunt specialiști independenți, atestați conform legii de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Ei pot avea două grade profesionale, gradul I (cel mai înalt) și gradul II, dar pentru a obține un certificat energetic pentru o casă sau un apartament puteți să apelați la un auditor indiferent de gradul lui profesional.

2. Cum se obține un astfel de certificat de performanță energetică (certificat energetic) și ce acte sunt necesare pentru apartamente?

După ce veți contacta un astfel de specialist (îi găsiți pe internet, de exemplu), acesta vă va solicita o serie de acte ale imobilului (în copie).

Pe primul loc în Google pentru căutarea :"certificat energetic" în București și Ilfov veți găsi website-ul www.certificatulmeu.ro, aparținând companiei Reflex Architecture SRL.

Pentru apartamente este cel mai simplu, este necesar un plan al apartamentului (de la cadastru sau din Cartea tehnică a construcției), sau, dacă acesta lipsește, se poate întocmi un releveu.

Auditorul va trebui să facă o scurtă vizită la clădire pentru observații și măsurători.

3. Cât costă obținerea certificatului energetic și cât durează?

Fiecare auditor poate să își stabilească liber tarifele și ritmul de lucru, dar, pentru a vă face o idee, să analizăm informațiile din site-ul amintit anterior.

Eliberarea unui certificat de performanță energetică de către auditorii companiei Reflex ARchitecture SRL pentru clădirile din București și Ilfov se face în maxim 24 de ore după ce auditorul a primit copia planului apartamentului și a făcut vizita la clădire (pentru observații și măsurători).

Prețul obținerii acestui document eliberat de această companie (pentru imobilele din București și Ilfov) este:

  • garsonieră: 130 lei;
  • apartament 2 camere: 150 lei;
  • apartament 3 camere: 160 lei;
  • apartament 4 camere: 170 lei;
  • apartament 5+ camere: 180 lei;
  • case: de la 2,5 lei/m2 (preț negociabil);
  • alte construcții: prețuri negociabile.

4. Cine are obligația să solicite un astfel de document?

Conform Legii nr. 372  din 2005 (cu modificările și adăugirile ulterioare), certificatul energetic se elaborează și se eliberează de către auditorul energetic pentru clădiri, la solicitarea investitorului, proprietarului sau administratorului clădirii sau apartamentului (după caz).

5. Cât timp este valabil un certificat de performanță energetică?

Acesta este valabil 10 ani de la data eliberării înscrisă în certificat, cu excepția situației în care, pentru clădirea sau apartamentul la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră care modifică consumurile energetice.