Cancer la tigaie: teflonul folosit la vasele de bucatarie degajă PFOA care ucide păsările-n zbor!

Postat la: 22.03.2024 13:49 | Scris de: ZIUA NEWS

Cancer la tigaie: teflonul folosit la vasele de bucatarie degajă PFOA care ucide păsările-n zbor!

În momentul de față, 70% din tigăile puse în vânzare la nivel global sunt tratate pentru a preveni lipirea mâncărurilor de pereții vaselor, dar moda pregătirii mâncărurilor în vase acoperite cu un strat de Teflon se poate dovedi extrem de riscantă.

Teflonul este o rășină chimică, descoperită accidental de compania DuPont, al cărui avantaj de a avea o temperatură ridicată de topire pălește în fața unor riscuri nebăgate în seamă până de curând.

Denumirea chimică a teflonului este politetrafluoretilenă, iar de la 260 de grade Celsius în sus, reziduurile toxice emanate de stratul protector al tigăilor tale pot ucide pasările și pot declanșa simptome similare gripei la oameni.

Una dintre substanțele introduse în rășina artificială, PFOA, este degajată constant de către tigăi, la fiecare prăjeală pe care o faci în vasele respective, cel mai probabil aceasta fiind și carcinogenă.

Chiar și cele mai mici particule de PFOA ingerate rămân în organism și pot fi transmise apoi în placentă, în cazul femeilor gravide. De altfel, în 2005, DuPont a fost dată în judecată de statul american și de consumatori pentru 16,5 miliarde dolari pentru ascunderea efectelor pe care această substanță le are asupra organismului uman.

Printre acestea se numără: cancer, pubertate prematură, greutate scăzută a nou-născuților, infertilitate, afecțiuni ale ficatului, rinichilor și tiroidei, boli respiratorii și colesterol în creștere.

Pe de altă parte, eliminarea aproape completă a grăsimilor din alimentație nu are efecte atât de benefice pe cât ai putea crede. Creierul, spre exemplu, este format în proporție de 60% din grăsime, iar unele studii sugerează că boli ale declinului cognitiv - demență, Alzheimer, Parkinson - s-ar putea datora lipsei de grăsimi din organism.

Ca alternativa la un mod sănătos de a găti poți folosi vase de sticlă sau ceramică ori vechile tigăi din fontă și poți adăuga din când în când un strop de ulei la fripturi sau legumele pe care le prăjești în acestea.