Bula verde se dezumflă răsunător în Statele Unite. Ce se va întâmpla în Uniunea Europeană

Postat la: 05.12.2023 17:13 | Scris de: ZIUA NEWS

Bula verde se dezumflă răsunător în Statele Unite. Ce se va întâmpla în Uniunea Europeană

Acțiunilor companiilor producătoare de energie curată și așa zisele valori mobiliare ESG s-au prăbușit cu 30 de miliarde de dolari în ultimele șase luni.

Declinul masiv reprezintă o tăiere de 25% a valorii de piață a companiilor verzi, un domeniu care acum un an de zile era văzut ca o rară oportunitate investițională.

Creșterea dobânzilor, condițiile dificile economice și rezistența publicului în fața tranziției ecologice au adus un val de falimente în rândul "companiilor verzi" din Statele Unite și au alungat investitorii.

La un an după ce președinte Joe Biden promulga legea prin care miliarde de dolari erau promiși pentru tranziția Statelor Unite la energia verde, unele dintre cele mai ambițioase proiecte de energie regenerabilă de peste Atlantic au fost abandonate, vânzările de mașini electrice sunt departe de țintele propuse, iar investitorii fug din sector în masă.

Rezultatul este o prăbușire de 30 de miliarde de dolari a acțiunilor companiilor producătoare de energie curată din SUA, în ultimele șase luni, iar o piață de la care mulți investitori se așteptau să prospere, după adoptarea legii vizând tranziția la energia verde, a înregistrat o prăbușire răsunătoare.

Pe măsură ce politica de scurtă durată a subvențiilor guvernamentale pentru tranziția ecologică și-a atins finalul previzibil, așa-numitele Finanțe Verzi se confruntă cu dispariția. Fără subvențiile publice sectorul intră pe pierderi și investitorii se îndepărtează grăbiți.

Astfel, în ultimele șase luni până la data de 27 noiembrie, valoarea de piață a companiilor americane cotate pe S&P Global Clean Energy Index a scăzut cu 25%.

În același timp, acțiunile "oil & gaz" au decolat, iar producătorii de combustibili fosili înregistrează profituri istorice sau, așa cum i-a acuzat chiar președintele Joe Biden, câștigă "mai mulți bani decât Dumnezeu" în acest proces.

Optimismul stimulat de Legea de reducere a inflației s-a estompat, iar creșterile de tarife, care afectează profitabilitatea proiectelor la scară largă, cum ar fi parcurile solare și eoliene, au condus la anulări de proiecte și chiar la falimente în domeniu, scrie Bloomberg.

Firmele de energie curată nu numai că se confruntă cu costuri mari de finanțare, dar se confruntă și cu obstacole în acceptarea comunității.

De la creșterea prețurilor la combustibilii fosili ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, stocurile de combustibili fosili au înregistrat o creștere semnificativă, ceea ce a dus la performanțe slabe ale fondurilor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).

Multe fonduri ESG, pentru a-și putea menține marjele de profit, au ajuns în prezent să investească în combusibilii fosili, ceea ce a făcut autoritățile de reglementare, inclusiv în Uniunea Europeană, să gândească și să aplice înăsprirea cadrului legislativ care permite valorilor mobiliare să fie caracterizate ca fiind "verzi".