Au murit prin eutanasiere, după ce au trăit fericiți 50 de ani împreună: "Credem că trebuie să îi punem capăt"

Postat la: 02.07.2024 08:21 | Scris de: ZIUA NEWS

Au murit prin eutanasiere, după ce au trăit fericiți 50 de ani împreună:

Jan și Els, un cuplu din Olanda, au murit împreună prin eutanasiere la începutul lunii iunie, după aproape cinci decenii de căsătorie. Această practică legală rară, cunoscută sub numele de eutanasiere dublă, a devenit din ce în ce mai populară printre cuplurile din Olanda, relatează BBC.

Cu trei zile înainte de a-și lua rămas-bun, rulota lui Jan și Els era parcată într-un port scăldat de soare din Friesland, în nordul Olandei. Cei doi și-au trăit cea mai mare parte a vieții de cuplu în rulote sau bărci. „Am încercat uneori să trăim într-o grămadă de pietre - o casă", glumește Jan. „Dar nu funcționează." El avea 70 de ani și suferea de dureri severe de spate. Soția lui, Els, în vârstă de 71 de ani, suferea de demență și avea dificultăți mari în a comunica, potrivit Digi24.

„Ăsta este foarte bun", a spus Els, ridicându-se în picioare și arătând spre corpul ei. „Dar ăsta este groaznic", a adăugat ea, referindu-se la cap. Cei doi s-au cunoscut la grădiniță și au fost împreună toată viața. Jan a fost jucător de hochei și antrenor, iar Els a fost profesoară de școală primară. Ceea ce i-a unit cel mai mult a fost dragostea lor pentru apă și navigație, trăindu-și o parte semnificativă a vieții pe bărci și câștigându-și existența transportând mărfuri pe canalele Olandei.

În 2003, Jan a suferit o operație la spate, dar durerile au continuat. După ce a renunțat la analgezice, a început să discute despre eutanasie, explicând că nu vrea să trăiască cu limitările fizice și boala lui Els. „Dacă iei multe medicamente, trăiești ca un zombi", a spus Jan. „Așadar, cu durerea pe care o am și cu boala lui Els, cred că trebuie să îi punem capăt."

În Olanda, eutanasierea și sinuciderea asistată sunt legale dacă suferința este considerată „insuportabilă" și fără nicio șansă de îmbunătățire. Fiecare cerere este evaluată de doi doctori. În 2023, 9.068 de oameni au murit prin eutanasiere în Olanda, reprezentând 5% din totalul deceselor. Au existat 33 de cazuri de eutanasiere dublă, cazuri complexe în special dacă unul dintre parteneri suferă de demență.

Medicul geriatru Dr. Rosemarijn van Bruchem explică faptul că este esențial ca frica existențială să fie clar exprimată și înțeleasă de doctori. În cazul cuplurilor care doresc eutanasierea dublă, medicii trebuie să se asigure că unul dintre parteneri nu îl influențează pe celălalt. Jan și Els au apelat la Centrul de Expertiză în Eutanasie, o clinică mobilă, după ce medicul lor generalist a refuzat să se implice.

Dr. Bert Keizer, care a participat la două cazuri de eutanasiere dublă, a povestit despre complexitatea acestor decizii, menționând un caz în care o femeie a refuzat eutanasierea după ce a fost întrebată în absența soțului ei. Dr. Theo Boer, profesor de etică medicală, critică public practica eutanasierii, susținând că îngrijirea paliativă poate face eutanasierea inutilă. El este îngrijorat de impactul cazurilor de eutanasiere dublă asupra societății.

Jan și Els nu au simțit că își pun capăt vieților prea devreme. „Mi-am trăit viața, nu mai vreau durere", a spus Jan. „Credem că trebuie să îi punem capăt." Decizia a fost dificilă pentru fiul lor, dar cei doi au considerat că nu există altă soluție. Els a fost de acord: „Nu există o altă soluție." Els van Leeningen și Jan Faber au murit împreună pe 3 iunie 2024. Fiul lor a păstrat rulota pentru a face amintiri cu familia înainte de a o vinde.