Atentat criminal asupra lui Donald Trump: Secret Service confirmă că agenţii săi au ucis persoana care a deschis focul asupra fostului presedinte al SUA

Postat la: 14.07.2024 06:48 | Scris de: ZIUA NEWS

Atentat criminal asupra lui Donald Trump: Secret Service confirmă că agenţii săi au ucis persoana care a deschis focul asupra fostului presedinte al SUA

Fostul preşedinte SUA Donald Trump este în siguranţă, au anunţat sâmbătă Secret Service şi campania sa, după ce mai multe focuri de armă au răsunat la un miting din Pennsylvania al candidatului republican la preşedinţie.

În timp ce o înregistrare video îl arată pe Trump făcând o grimasă şi ridicând o mână la urechea dreaptă, unde sângerează, autorităţile au anunţat decesul a două persoane, una dintre ele fiind cel care a deschis focul. Alte două persoane din public au fost grav rănite.

Convenţia Naţională Republicană se va deschide luni conform programului, în Milwaukee, a declarat un oficial al partidului. Împuşcăturile de la mitingul lui Donald Trump de sâmbătă seara nu vor modifica planurile de nominalizare oficială a fostului preşedinte. "Convenţia va continua conform planului", a declarat sâmbătă seară pentru CNN un oficial republican de rang înalt.

Donald Trump a părăsit spitalul local după ce a fost împuşcat în ureche, au declarat două surse pentru CBS News. Nu este clar încotro se va îndreapta acum Trump. El trebuia să meargă la proprietatea sa din Bedminster, New Jersey, după miting. De asemenea, fostul preşedinte urma ca duminică să meargă în Milwaukee, Wisconsin, acolo unde începe Convenţia Naţională Republicană.

Fiica lui Trump, Ivanka Trump, a postat o declaraţie pe X: "Vă mulţumesc pentru dragostea şi rugăciunile voastre pentru tatăl meu şi pentru celelalte victime ale violenţei fără sens de astăzi din Butler, Pennsylvania. Sunt recunoscătoare Secret Service şi tuturor celorlalţi ofiţeri de aplicare a legii pentru acţiunile lor rapide şi decisive de astăzi. Continui să mă rog pentru ţara noastră. Te iubesc tată, astăzi şi întotdeauna".

Secretarul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a declarat că departamentul său "ia toate măsurile posibile" pentru a asigura securitatea lui Donald Trump, a lui Joe Biden şi a campaniilor lor, după împuşcăturile de la mitingul fostului preşedinte.

"Condamnăm această violenţă în termenii cei mai fermi posibili şi felicităm Secret Service pentru acţiunea rapidă de astăzi. Suntem în legătură cu preşedintele Biden, cu fostul preşedinte Trump şi cu campaniile lor şi luăm toate măsurile posibile pentru a le asigura siguranţa şi securitatea", a scrie Mayorkas pe X..

Nu există niciun semn în acest moment că împuşcăturile de la mitingul lui Trump ar avea vreo legătură cu vreun actor străin, potrivit unui oficial american citat de NBC News.

Unii republicani au început să îl acuze pe Joe Biden că a pregătit terenul pentru împuşcăturile de la mitingul lui Donald Trump, citând retorica pe care a folosit-o împotriva fostului preşedinte în timpul campaniei electorale. Senatorul de Ohio J.D. Vance, despre care se spune că ar putea fi ales drept coechipierul lui Trump, care să candideze ca vicepreşedinte, a scris pe X:

"Ziua de astăzi nu este doar un incident izolat. Premisa centrală a campaniei lui Biden este că preşedintele Donald Trump este un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preţ. Această retorică a condus direct la tentativa de asasinat a preşedintelui Trump", arată Vance.

Secret Service a confirmat că agenţii săi au ucis persoana care a deschis focul asupra lui Donald Trump la mitingul său din Pennsylvania şi anunţă că, pe lângă un participant ucis, alţi doi membri ai publicului au fost "grav răniţi".

Secret Service afirmă că incidentul a avut loc în jurul orei locale 6.15 (duminică, ora 1:15, ora României), iar atacatorul a stat în afara perimetrului unde se desfăşura mitingul, într-o poziţie înaltă. "Personalul Secret Service l-a neutralizat pe trăgător, care este acum decedat, Secret Service a răspuns rapid cu măsuri de protecţie, iar fostul preşedinte este în siguranţă şi este evaluat. Un spectator a fost ucis, doi spectatori au fost răniţi în mod grav", precizează Secret Service.

ABC News relatează că persoana care a deschis focul asupra mitingului lui Donald Trump, omorând o persoană şi rănind alte două, a tras de opt ori în ceea ce oficialii din serviciile de aplicare a legii cred că a fost o tentativă de asasinat. Atacatorul era cocoţat pe un acoperiş, la circa 200-250 de metri şi a folosit o puşcă de tip AR, foarte populară în Statele Unite, care a fost folosită în multe incidente de împuşcături în masă.