Agenția Moody's explică de ce s-au prăbușit băncile americane. Motivul este surprinzător!

Postat la: 14.03.2023 17:36 | Scris de: ZIUA NEWS

Agenția Moody's explică de ce s-au prăbușit băncile americane. Motivul este surprinzător!

Este puţin probabil ca băncile europene să fie constrânse să-şi lichideze deţinerile de bonduri în pierdere, aşa cum s-a întâmplat în cazul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB), se arată într-un comentariu al agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service.

"Pe baza nivelului lor solid de lichidităţi şi a profilelor de finanţare, a deţinerilor de numerar şi a depozitelor stabile, considerăm că marile bănci europene sunt în general bine plasate pentru evitarea necesităţii de a-şi vinde bondurile în pierdere", apreciază analiştii Moody's.

Agenţia atrage atenţia că o treime din deţinerile de bonduri guvernamentale ale băncilor europene au scadenţa în următorii doi ani, asigurând un flux continuu de numerar şi reducând necesitatea de a vinde active.

Colapsul băncilor americane Silicon Valley Bank şi Silvergate a rezultat "din pierderea bruscă a încrederii, care a dus la retrageri masive din depozite. Băncile mai mici, finanţate prin depozite, se pot baza pe stabilitatea deponenţilor lor, astfel încât ele pot aştepta redresarea valorilor bondurilor fără a înregistra costuri de finanţare mai ridicate", susţine agenţia de evaluare financiară.