A fost elucidat misterul morții lui Tutankhamon. Specialiștii au folosit tehnici de ultima generație

Postat la: 12.02.2024 17:05 | Scris de: ZIUA NEWS

A fost elucidat misterul morții lui Tutankhamon. Specialiștii au folosit tehnici de ultima generație

Moartea lui Tutankhamon, zis și Tut, a fost mulți ani învăluită în mister. La doar 9 ani, el a devenit cel mai tânăr faraon al Egiptului Antic. Decesul lui a fost prematur și, din momentul în care mormântul său a fost descoperit în 1922, egiptologii și-au pus întrebări cu privire la adevărata cauză.

Au fost lansate numeroase teorii, însă, ținând cont de faptul între moartea sa și momentul actual au trecut mii de ani, a fost practic imposibilă stabilirea cauzei. Asta până când o echipă de specialiști a utilizat tehnici de ultimă generație pentru a preleva mostre din materialul folosit la înmormântare și, conform acestora, pentru a afla cum s-a produs moartea fulgerătoare a tânărului faraon. Dr. Chris Naunton, directorul Societății de Explorare a Egiptului, și un grup de alți specialiști sunt de părere că au elucidat misterul după ce au făcut legătura între rănile lui Tutankhamon și cele suferite într-un accident de car.

Interesul lui Naunton a fost stârnit după ce a găsit informații furnizate de Howard Carter, egiptologul britanic care a descoperit mormântul lui Tut, care sugerau că unele părți ale trupului său ar fi fost arse. Un indiciu a fost descoperit în notițele doctorului Robert Connolly, un antropolog de la Universitatea din Liverpool, care a făcut parte din echipa care a analizat rămășițele lui Tutankhamon în 1968.

În anul 2013, el a descoperit o bucată din pielea faraonului, singura mostră cunoscută în afara Egiptului. În colaborare cu dr. Matthew Ponting, dr. Connolly a utilizat un microscop electronic și a ajuns la concluzia că pielea a fost arsă. În urma unor teste chimice efectuate mai târziu, se pare că trupul lui Tutankhamon a fost incendiat în timp ce se afla în sicriu. Astfel, uleiurile se combinau cu oxigenul și cu pânza pentru a provoca o reacție chimică care, în esență, „gătea" corpul faraonului la o temperatură de peste 200 grade Celsius.

„Carbonizarea și posibilitatea ca o mumificare defectuoasă să fi dus la combustia spontană a cadavrului la scurt timp după înmormântare a fost complet neașteptată, un fel de descoperire", a declarat dr. Naunton. În colaborare cu oamenii de știință de la Institutul medico-legal Cranfield, cercetătorii au efectuat o „autopsie virtuală" care a scos la iveală un „model" de leziuni aflate pe o parte a corpului său.

Cercetările lor ar putea explica și motivul pentru care Tutankhamon este, de asemenea, singura mumie descoperită până acum căreia îi lipsește inima: pentru că aceasta a fost grav afectată. Experții în accidente auto au realizat simulări computerizate ale accidentelor de car și au confirmat teoria. Echipa este de părere că un car l-a lovit din plin pe Tutankhamon în timp ce acesta se afla în genunchi, strivindu-i coastele, pelvisul și inima.