UEFA pregăteşte sancţionarea fotbalistică a Rusiei. Pierderile ar fi uriaşe

Postat la: 22.02.2022 12:27 | Scris de: ZIUA NEWS

UEFA pregăteşte sancţionarea fotbalistică a Rusiei. Pierderile ar fi uriaşe

În 1992, fosta Iugoslavie a fost exclusă de la Campionatul European de fotbal, ca urmare a războiului. Acum, Rusia riscă să aibă o soartă similară. Până la eventuala excludere a echipelor de fotbal însă, această ţară poate suferi o pierdere financiară uriaşă, în luna mai.

Războiul pare că bate la uşă, în Europa! Invazia iminentă a Ucrainei fost, iniţial, anunţată pentru 16 februarie. Când nu s-a întâmplat nimic. Continentul pare a fi însă pe un butoi cu pulbere. Oricum, se vorbeşte, din ce în ce mai apăsat, despre sancţionarea Rusiei. Inclusiv pe plan sportiv, după cum a anunţat presa britanică. Potrivit „Daily Mail", UEFA ia în calcul deja ca finala Ligii Campionilor, programată pentru 28 mai, la Sankt Petersburg, să fie mutată la... Londra! Mai precis, pe stadionul „Wembley".

O asemenea decizie ar genera pierderi de 71 de milioane de euro pentru ruşi. Pentru că, potrivit estimărilor, cam aceasta e suma pe care o câştigă oraşul care găzduieşte finala celei mai importante competiţii intercluburi din lume. Oricum, deşi britanicii n-au speculat şi mai departe, în cazul unui război, UEFA poate merge până acolo, încât să decidă excluderea formaţiilor din Rusia de la competiţiile pe care le organizează. Mai ales că precedentul Iugoslaviei ne arată că asemenea decizii sunt posibile.

Din campionatul Rusiei, locul 1 merge direct în grupele Ligii Campionilor, locul 2 joacă în preliminarii, iar ocupantele poziţiilor 3 şi 4 evoluează în calificările Conference League. Câştigătoarea Cupei Rusiei are acces în Liga Europa. În ceea ce priveşte naţionala Rusiei, ea ar trebui să joace, la 24 martie, în barajul de calificare pentru Mondialul din 2022 (21 noiembrie - 8 decembrie), acasă, cu Polonia. În caz de victorie, ruşii au încă un baraj, cu învingătoarea meciului Suedia - Cehia, la data de 29 martie.