Secție nouă de oncologie în București, blocată de Nicușor Dan: autorizațiile de construcție, refuzate fără logică (P)
Postat la: 23.05.2024 00:00 | Scris de: ZIUA NEWS
Primarul general Nicușor Dan refuză să dea o autorizație de construcție pentru o nouă secție de oncologie, deși o decizie definită a Curții de Apel București îl obligă pe edil să emită autorizația de construcție. Nicușor Dan recunoaște că emite aceste documente cu o întârziere, în medie, de patru luni, deși legea îl obligă să le dea în maximum 30 de zile.
Un spital privat se află într-un conflict cu primarul general Nicușor Dan după ce unitatea spitalicească a dorit să se extindă pentru a face o secție nouă de oncologie. În 2022, primarul general a refuzat să semneze autorizația de construcție, iar conflictul a ajuns în instanță. În noiembrie 2023 magistrații Curții de Apel București au dat dreptate spitalului și îl obligă pe Nicușor Dan să dea autorizația de construcție pentru extinderea clinicii din centrul Capitalei.
Deși au trecut șase luni de la decizia definitivă a instanței, Nicușor Dan refuză să emită acest documente. La începutul acestui an, Nicușor Dan a fost amendat pentru "neexecutarea hotărârii judecătorești", notează jurnaliștii de la Gândul.ro.
„Dispune aplicarea unei amenzi de 20 % din salariu minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, în sarcina pârâtului Primarul General al Municipiului Bucureşti. Acordă reclamantei penalităţi în cuantum de 100 lei stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei prevăzută în sentinţa civilă nr. 5936 din 14.11.2022 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosar nr. 19018/3/2022, definitivă prin decizia nr. 2154 din 11.10.2023 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, pentru un termen de 3 luni" se arată în decizia magistraților de la Tribunalul București, potrivit gândul.ro
Acum, spitalul îl acuză pe Nicușor Dan că blochează accesul bolnavilor de cancer la tratament, întrucât în noua secție pe care doresc să o construiască ar putea fi tratați aproximativ 3.000 de bolnavi oncologici.
"S-a zbătut cât a putut să nu dea autorizație de construire cele mai mari secții de Oncologie a unui spital din România, unde pot di tratați 3.000 de bolnavi pe lună! Nu numai că Nicușor Dan nu a vrut, nu numai că s-a opus cu obstinație, dar a scris o adresă de o obrăznicie rar întâlnită, unde a precizat că el nu dorește să elibereze autorizația de construire, cu toate că știe că are o hotărâre judecătorească definitivă și executorie, care îl obligă să elibereze autorizația, pentru că el respectă Constituția și legile țării", a declarat avocatul spitalului privat Radu Dinulescu pentru Gândul.ro.
Autorizațiile de construire, întârziate de Nicușor Dan
Nu ar fi singurul spital care așteaptă autorizații de extindere sau de construire din partea primarului general. Potrivit avocatului Radu Dinulescu, Nicușor Dan a refuzat să emită Certificatul de Urbanism pentru construirea unei noi secții a Spitalului Universitar și, de asemenea, ar fi refuzat să avizeze demolarea unui corp de clădire a Spitalului Grigore Alexandrescu ce prezintă risc de prăbușire și în locul căruia ar urma să fie construită o clădire nouă.
De la începutul mandatului de primar, Nicușor Dan a refuzat să aprobe zeci de PUZ-uri, are zeci de procese în instanță, unele dintre ele le-a și pierdut, și, cu toate astea, în București s-au oprit multe construcții. Pe de altă parte, Nicușor Dan recunoaște că autorizațiile de construcții se dau cu întârziere, deși acestea ar trebui emise, conform legii, în maximum 30 de zile.
"Avem aceeaşi medie, 600-800 de autorizaţii pe an, pe care au avut-o toate administraţiile dinaintea noastră. Noi dăm autorizaţii doar pe zona centrală, deci pe zonele protejate şi pe monumente istorice, cam 7% din teritoriul Bucureştiului. (...) Într-adevăr, nu dăm autorizaţii, aşa cum spune legea, în 30 de zile, dar dăm cu o medie de patru luni", spunea în februarie Nicuşor Dan, la Digi 24.
Edilul spune că întârzierile faţă de termenul legal de 30 de zile sunt cauzate de lipsa de personal cu care se confruntă Direcţia de Urbanism din cadrul municipalităţii, pentru că în jumătate din acest mandat Primăria nu a putut face angajări.