PSD vrea să interzică legile autonomiste în Parlament

Postat la: 28.12.2023 22:25 | Scris de: ZIUA NEWS

PSD vrea să interzică legile autonomiste în Parlament

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD), a declarat joi, în ședința de plen dedicată respingerii a trei proiecte privind autonomia maghiarilor, că va iniția o consultare astfel încât asemenea inițiative să nu mai poată fi înregistrate.
Deputații dezbat, joi, trei proiecte de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, parlamentarii fiind chemați din vacanță pentru a respinge cele trei propuneri legislative ale unor deputați UDMR.

În timpul ședinței, Alfred Simonis a declarat că nici nu poate exista o dezbatere cu privire la proiectele de autonomie pentru că „nu putem negocia suveranitatea și integritatea teritorială" a țării. „Nu avem ce dezbate, le respingem și gata", a indicat acesta. Liderul interimar al Camerei Deputaților a adăugat că va demara „o consultare amplă în Parlament" cu parlamentarii-juriști pentru a găsi soluții astfel încât „propunerile neconstituționale să nu poată fi înregistrate" la Camera Deputaților. „Că nu putem dezbate orice prostie în plen!", a precizat acesta.

El le-a cerut parlamentarilor să se gândească cum ar fi ca cineva să depună un proiect de lege care să spună că „numele României nu e România" și că trebuie găsită o cale ca „prostiile" să nu ajungă în plen.

Din partea inițiatorilor proiectelor de lege, deputatul UDMR Kulcsar - Terza József-György a declarat că „autonomia teritorială nu încalcă Constituția României", nu înseamnă modificarea granițelor tării și „este ceva democratic, european". „Dorim libertate înlăuntrul granițelor României. În mai multe state europene funcționează - Italia, Spania, Belgia, Finlanda, Republica Moldova - oare aceste state nu sunt democratice?".

Liderul PSD Marcel Ciolacu ceruse recent ca Parlamentul să se reunească de urgență pentru a respinge proiectele de lege care solicită autonomie teritorială și culturală pentru Ținutul Secuiesc.