Politica groparului Agriculturii și a sprijinului pentru Ucraina: 200.000 de fermieri români intră în faliment

Postat la: 19.12.2023 17:09 | Scris de: ZIUA NEWS

Politica groparului Agriculturii și a sprijinului pentru Ucraina: 200.000 de fermieri români intră în faliment

Apar din plin efectele sprijinului pentru Ucraina. O politică păguboasă a actualei coalitii, dar mai ales a faptului ca ministrul Agriculturii, Florin Barbu, n-a facut nimic pentru a sprijini fermierii nostri. In consecinta, 200.000 de fermieri români intră în faliment din primele zile ale anului 2024.

La sfârșitul acestui an si inceputul anului viitor peste 200.000 de fermieri români vor intra în faliment. Guvernul a întârziat în mod deliberat plata subvențiillor, invocând că nu sunt bani la buget. Mai mult, reprezentanții agricultorilor se plâng de faptul că fondurile UE pentru acoperirea unei mici părți din pagubele provocate de importurile masive de cereale ieftine din Ucraina au fost deturnate către subvenția la motorină, și aceasta fiind plătită doar în proporție de 37%. Ministrul Agriculturii Florin Barbu n-a facut nimic ca sa diminueze efectele sprijinului pentru Ucraina. Fermierii români mor de foame, iar acum se revolta.

Agricultura românească își trăiește ultimele zile. Guvernul a reușit "performanța" de a falimenta peste 200.000 de fermieri români, prin absența finanțării și permiterea importurilor necontrolate a cerealelor modificate genetic și cu pesticide din Ucraina. Banii promiși de la UE, alături de co-finanțarea statului român pentru acoperirea pagubelor uriașe provocate de importurile ucrainene nu au ajuns la fermieri.

Mai mult, potrivit reprezentanților agricultorilor români, sumele de la UE au fost deturnate și utilizate pentru a achita o parte din subvenția la motorină. "Marți vom depune memorii la Ministerul Mediului și la Ministerul Agriculturii, în care le cerem să vină cu soluții pentru salvarea fermierilor din România. APIA trebuie să facă plățile în regim de urgență, pentru că sunt peste 200.000 de fermieri care vor intra în faliment la 31 decembrie. Nu au fost în stare nici până acum să facă aplicațiile pentru plata subvențiilor, iar celelalte instituții nu au depus rapoartele de control la ferme, fără de care nu putem primi niciun ban. Nu mai vorbim de faptul că au promis că ne vor da acces la finanțare cu dobândă subvenționată și credite pe 15-20 de ani, dar nu s-a materializat nimic. Ne-am săturat de promisiuni. Ajutoarele de la UE pentru pagubele produse de importurile din Ucraina au fost redirecționate pe subvenția de la motorină, dar nici această subvenție nu au plătit-o integral, ci doar 37%. Vor să vină iar fondurile de investiți și să pună mâna pe tot ce a mai rămas fermă românească. Marți, la întâlnirea pe care o vom avea la Ministerul Agriculturii, le vom da un ultimatum. Dacă în câteva zile nu primim banii, vom declanșa un protest de amploare la nivel național", a declarat Ștefan Muscă, președinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți din România, citat de activenews.ro.

Proiectul de ordonanță privind interdicția la importul de zahăr și făină din Ucraina, elaborat de Ministerul Agriculturii, nu a intrat nici în această săptămână pe ordinea de zi în ședința de Guvern. Importul acestor produse îi falimentează nu numai pe fermierii români, ci și pe procesatori, care nu își mai pot vinde produsele din cauza prețurilor de dumping practicate de ucraineni. Executivul nu a considerat acest lucru ca fiind o urgență, deși Ministerul Agriculturii a atras atenția că există riscul major ca o parte importantă a fermierilor și procesatorilor afectați să nu își poată achita obligațiile contractuale către furnizori, leasinguri, salarii, credite la termenele scadente, să se supraîndatoreze și să nu mai poată continua activitatea.