Oficiosul UE Euractiv: AUR, pe primul loc în sondaje. AfD din Germania se prăbușește. Proiecția alegerilor

Postat la: 18.03.2024 16:05 | Scris de: ZIUA NEWS

Oficiosul UE Euractiv: AUR, pe primul loc în sondaje. AfD din Germania se prăbușește. Proiecția alegerilor

În timp ce AUR, partid de extremă-dreapta din România, a fost în fruntea sondajelor, AfD din Germania a pierdut teren în fața alianței radicale de stânga condusă de Sahra Wagenknecht, conform ultimelor previziuni ale Europe Elect pentru Euractiv.

Partidul de extremă-dreapta Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), condus de George Simion, a apărut pe scena politică a României în 2019, urcând continuu până să ajungă pe primul loc în ceea ce privește mandatele, estimând să obțină 12 parlamentari la viitoarele alegeri UE.

Între timp, popularitatea marii coaliții a Partidului Social Democrat (PSD/S&D) și a Partidului Național Liberal (PNL/PPE) de centru-dreapta a continuat să scadă în urma scandalurilor de corupție. Se preconizează că PSD va coborî pe locul doi, cu nouă locuri, urmat de PNL, cu opt.

Alte forțe politice, precum partidul liberal Uniunea Salvați România (USR/Renew), au criticat marea coaliție pentru că a candidat pe o platformă și o listă comune pentru alegerile UE.

„Asistăm la un festival al absurdului: cei care votează PNL (centru-dreapta/PPE) vor trimite efectiv social-democrați în Parlamentul European", a declarat Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și purtător de cuvânt al USR, pentru Euractiv.

Dacă AUR va continua această tendință, după alegeri, va debuta în Parlamentul European. Simion a declarat pentru Euractiv că încearcă să se alăture grupului național-conservator ECR pentru a împărtăși aceeași doctrină cu prim-ministrul italian Georgia Meloni, pe care o consideră un model.

Se așteaptă ca ECR să devină fie al treilea, al patrulea sau al cincilea grup ca mărime din Parlament, într-o cursă electorală directă cu grupul de extremă dreapta ID și grupul liberal Renew Europe.

Simion a spus că mulți politicieni socialiști și de centru-dreapta din România, cum ar fi europarlamentarii și primarii, negociază pentru a se alătura partidului AUR, care i-ar consolida poziția în peisajul politic.

Cu o cotație atât de ridicată în sondaje, AUR intenționează să intre în guvernul țării, iar Simion arată clar că este gata să zguduie Parlamentul European și să lupte cu „birocrații" Comisiei.

În Germania, noul partid separatist de stânga Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), care a părăsit partidul tradițional de stânga Die Linke în octombrie, a atras sprijinul votanților extremei drepte AfD. Sondajele recente arată că ambele părți sunt invers proporționale una cu cealaltă: când una crește, cealaltă scade.

În timp ce AfD se afla în fruntea sondajelor de luni de zile, partidul de extremă dreaptă a scăzut de la 22 de locuri în ianuarie la 16 de când a apărut BSW.

BSW a obținut trei locuri în ianuarie, dar acum a crescut la opt.

Diferențiându-se de Die Linke, Wagenknecht are un ton mai conservator și eurosceptic din punct de vedere social - o schimbare care l-a făcut deosebit de popular printre alegătorii de extremă dreapta și conservatori, subliniază politologii.

Analiștii afirmă că AfD și BSW încearcă să atragă aceeași bază electorală, ambele partide împărtășind opinii similare asupra migrației.

Franța: Rassemblement National (ID) de extremă-dreapta scade trei locuri, până la 27.

O bătălie strânsă pentru locurile trei și patru în Parlamentul European continuă: Renew (86) este din nou înaintea ECR (84). În același timp, ID-ul de extremă dreapta pierde trei locuri și a scăzut la 89, deschizând șanse fie ca Renew, fie ECR să treacă pe locul trei.

S&D pierde cinci locuri, la 135; EPP câștigă un loc până la 183; Verzii câștigă un loc până la 50; Stânga câștigă un loc până la 46.