Marcel Ciolacu l-a demis din Guvern pe șeful instituției care i-a blocat titlul de revoluționar "cu rol determinant"

Postat la: 28.12.2023 11:01 | Scris de: ZIUA NEWS

Marcel Ciolacu l-a demis din Guvern pe șeful instituției care i-a blocat titlul de revoluționar

Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Dodu din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

Funcţia va fi preluată de Sever-Romulus Stana, fost prefect al Capitalei şi a fost consilier la ANSVSA, conform deciziei publicată miercuri în Monitorul Oficial.

În iunie 2023, specialişti din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor au respins cererea premierului Marcel Ciolacu de a fi declarat "Luptător cu Rol Determinant" la Revoluţia din decembrie 1989. Membrii comisiei speciale au opinat că premierul nu întruneşte condiţiile necesare.

Mihai Dodu este fiul eroului Daniel Dodu, ucis în Revoluţia din decembrie 1989, şi a fost numit în funcţie de fostul premier Nicolae Ciucă. El este cel care a iniţiat respingerea cererii lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluţia din decembrie 1989.

Dodu a cerut suspendarea calității de luptător cu rol determinant pentru o serie de revoluționari. Acest certificat îndreptățește titularul la o indemnizație de peste 2.000 de lei/lună. „Aici e problema, că ei rămân cu calitatea de 'revoluționar cu merite deosebite', dar aceea nu e remunerată", explică șeful SSPR. Același lucru s-a întâmplat cu cererea depusă de actualul premier, Marcel Ciolacu, de a obține titlul de Luptător cu rol determinant.

Pentru că SSPR se află în subordinea Guvernului, deci Marcel Ciolacu este superiorul său direct, Mihai Dodu s-a retras de la analiza dosarului, ședința fiind condusă de Mihail Valentin Gadină, inspector de specialitate în cadrul SSPR. „Comisia a luat decizia în lipsa mea. Și, ca să nu fie o problemă pentru o interpretare de lege, am mai numit o comisie, a doua zi, cu alți oameni, care-au luat aceeași decizie", explică Dodu.