Liberalii pun în aplicare planul "marea răzgândire": faptul că vrea și cu Ciolacu, dar și cu Lasconi la guvernare arată că Nicolae Ciucă este un ostaș fără onoare (P)

Postat la: 02.08.2024 01:21 | Scris de: ZIUA NEWS

Alegerile parlamentare se apropie cu pași repezi, iar pentru Nicolae Ciucă și PNL, lunile de vară au fost un prilej bun pentru noi strategii electorale, în speranța că vor rămâne la guvernare și din 2025. Cu prețul trădării actualilor parteneri de guvernare, liberalii fac planuri de guvernare cu alte partide de dreapta, uitând probabil că se află în acest moment la guvernare datorită PSD. Social-democrații sunt singurii, potrivit tuturor sondajelor apărute până acum, alături de care liberalii ar putea guverna și după luna decembrie.

„Am discutat permanent în această perioadă şi vom continua să discutăm. Este o perioadă de vacanţă. Fiecare dintre partenerii noştri sunt plecaţi sau, mă rog, fiecare cu problemele sale. În momentul în care găsim o aliniere a timpului, a disponibilităţii, vom avea. (...) Putem să discutăm pentru un proiect politic care să vizeze o linie de abordare comună pentru tot ceea ce înseamnă campania electorală pentru prezidenţiale şi parlamentare", a continuat Ciucă.

Nicolae Ciucă pare să fi uitat de onoare, o valoare importantă pentru "un ostaș în slujba țării". Președintele liberal a dat undă verde la trădare și pornește în forță dialogul cu alte partide din zona de dreapta, în vederea unei posibile guvernări. În același timp, Ciucă și liberalii negociau, în continuare, si cu PSD pentru a-și maximiza șansele electorale.

"Am deschis dialogul pentru o astfel de punere laolaltă a forţelor politice de dreapta. Partidul Naţional Liberal este cea mai puternică forţă politică de dreapta din România şi atunci disponibilitatea la dialog este către toate forţele politice de dreapta", a spus Ciucă dacă va sta la masă cu Elena Lasconi sau Ludovic Orban.

Ciucă, între politică și onoare

În diferite interviuri acordate de Nicolae Ciucă, acesta a vorbit des despre valorile de care este profund atașat: onoare, loialitate sau trădare. Omul politic Nicolae Ciucă pare că a abandonat însă toate aceste calități care l-au consacrat nu doar în cariera militară, ci și în scurta sa carieră politică.

"Onoarea nu este o sintagmă cu care să te joci la orice fel de întâlnire, orice fel de supărare pe care o ai. Este o chestiune pe care o ai sau nu o ai", spunea Nicolae Ciucă, la începutul lunii iulie.

Despre loialitate, într-un interviu pentru Kanal D, șeful PNL spunea: "Loialitatea este o caracteristică a profilului meu de militar", în timp ce, consideră liderul PNL, că "întoarcerea armelor pentru un militar este un gest de cea mai joasă speţă".

Cu liberalii, se pare că interesul electoral este mai presus de orice. Cuvântul de ordine care îl caracterizează pe șeful PNL zilele acestea este trădarea, dat fiind faptul ca a abandonat și onoarea și loialitatea, dacă ne uităm la ultimele sale declarații.

Cu doar o lună în urmă, Nicolae Ciucă dădea ca sigură continuarea alianței cu PSD, invocând stabilitatea politică a țării și principiul unității între dreapta și stânga, pentru interesul cetățenilor.

"Ar fi o mare greşeală ca această coaliţie politică să nu continue guvernarea şi să nu continue să asigure stabilitatea politică a ţării. Noi am promovat încă de la început, am susţinut tot ceea ce înseamnă stabilitate, echilibru şi unitate. Putem să vedem acum unitate la nivelul Partidului Naţional Liberal pentru că aceste sondaje şi revenirea în sondaje s-a datorat tocmai acestei unităţi şi solidarităţi la nivel practic", spunea recent Nicolae Ciucă, la Realitatea TV, întrebat dacă va continua coaliţia PSD şi PNL şi după alegeri.

În legătură cu acest subiect, tot recent, Ciucă recunoștea faptul că succesul din alegerile locale se datorează guvernării alături de PSD. Acesta spunea: "Dacă ne uităm şi la rezultatele obţinute la alegerile locale şi la consistenţa actuală a valorii politice a celor două partide, se poate discuta despre o abordare similară pentru guvernarea din 2025".

Însă toate aceste declarații au fost doar un exercițiu de PR pentru "onorabilul" Ciucă. Scorul foarte mic din sondajele de opinie pentru alegerile prezidențiale a arătat adevărata față a liderului liberal. Deși data alegerilor, negociată din luna martie când Nicolae Ciucă a bătut palma cu PSD pentru septembrie, acesta nu și-a urmărit decât propriul interes. Potrivit sondajelor, Nicolae Ciucă nu prinde nici măcar podiumul în turul I, așa că PNL a călcat peste înțelegerea cu social democrații și au cerut alegeri în decembrie.

Însă noua abordare a liberalilor vine într-un moment strategic, înaintea alegerilor prezidențiale, când sprijinul partidelor și al electoratului de dreapta devine crucial. PNL a mai fost într-o guvernare de dreapta după alegerile din 2020, alături de USR și UDMR, însă acea coaliție a colapsat după doar opt luni.

Însă, Ciucă și PNL omit un lucru: faptul că în toate sondajele de opinie, PSD este pe primul loc, la diferență mare de al doilea clasat, fie că e PNL sau AUR, iar partidele de dreapta, cu care doresc liberalii să stea la masa negocierilor, sunt marii pierzători ai alegerilor europarlamentare, unde abia au făcut pragul necesar pentru a intra în Parlamentul European.