Lavinia Șandru reacționează în cazul cererii OCDE de reducere a concediului maternal: Nu trebuie schimbat un sistem care funcționează

Postat la: 22.03.2024 10:03 | Scris de: ZIUA NEWS

Lavinia Șandru reacționează în cazul cererii OCDE de reducere a concediului maternal: Nu trebuie schimbat un sistem care funcționează

Jurnalista Lavinia Șandru a cerut conducerii Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică să renunțe la sugestia ca România să reducă durata concediului de creștere a copilului. Șandru a fost unul dintre inițiatorii acestei legi, pe care o consideră benefică și astăzi, sau poate chiar mai ales astăzi:

„În condițiile în care țara noastră se confruntă cu un declin accentuat al populației, fiind una dintre țările europene cel mai grav afectate de acest fenomen, credem că statul trebuie să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru a stimula natalitatea și pentru a-i sprijinii pe părinți, fără să le ceară acestora să aleagă între viața de familie și carieră.

Mai mult, în România creșele nu reprezintă astăzi o soluție, în ciuda eforturilor autorităților de a remedia acest neajuns. Creșele și grădinițele de stat sunt încă mult prea puține, iar cele private rămân prea scumpe pentru majoritatea populației, iar suplimentele de inserție sunt insuficiente pentru a acoperi aceste costuri.

Unul dintre beneficiile fundamentale ale actualului cadru legislativ a fost că a dat posibilitatea tinerelor femei să devină mame, fără a-și periclita cariera, iar această categorie a populației reprezintă o parte importantă a clasei de mijloc, pe care o considerăm esențială pentru dezvoltarea României.

Până în 2008, atunci când legea a intrat în vigoare, foarte multe tinere amânau momentul pentru a deveni mame, pentru că nu își permiteau să stea acasă pe un venit derizoriu și nici nu aveau în grija cui să lase copiii. Nu credem că trebuie să obligăm părinții să facă eforturi suplimentare pentru a crește un copil, ci dimpotrivă. Și, în cele din urmă, nu credem că ar trebui schimbat un sistem care și-a dovedit eficiența", le-a scris Lavinia Șandru celor de la OCDE.