Interesele baronului Paul Stănescu in protestul fermierilor. Stapanul agriculturii lucreaza impotriva lui Marcel Ciolacu

Postat la: 16.01.2024 15:25 | Scris de: ZIUA NEWS

Interesele baronului Paul Stănescu in protestul fermierilor. Stapanul agriculturii lucreaza impotriva lui Marcel Ciolacu

Paul Stănescu, unul dintre baronii PSD și secretar general al partidului, are mari interese în protestul fermierilor care au cerut mai mulți bani de la statul român. Familia lui Paul Stănescu are afaceri în domeniul agricol și va reuși să câștige mai mulți bani în următorii ani, după ce și-a construit o rețea politică ce îi oferă acces la fondurile europene sau fondurile statului român.

Mai multe asociații de fermieri au venit spre București pentru a cere Guvernului mai mulți bani și interzicerea importurilor de cereale din Ucraina. Printre măsurile solicitate de fermieri se numără: compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu marja dobânzii de maxim 2%+ROBOR, plata în regim de urgență a sprijinului de 100 euro /ha pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022, apă gratuită pentru infrastructura principală de irigații în anul 2024 şi chiar modificarea legii arendei, pentru a asigura o durată minimă de 7 ani. Cu alte cuvinte, fermierii vor mai mulți bani de la stat pentru a face agricultură și să exploateze pe un termen mai lung terenurile pe care le-au luat în arendă, dezvaluie psnews.ro.

Abia luni seara, Ministerul Agriculturii, condus de Florin Barbu, a semnat un acord cu mai multe asociații de fermieri, asumându-și niște termene pentru îndeplinirea solicitărilor. Florin Barbu este apropiatul lui Paul Stănescu, iar în trecut era cunoscut drept „mafiotul de la ANIF". Barbu a fost director al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), unde a oferit un contract pentru niște lucrări de irigații de care nu a beneficiat niciun fermier, deși lucrările au fost declarate finalizate. De la conducerea ANIF, Barbu ar fi oferit contracte de zeci de milioane de euro către firme controlate de politicieni din PSD Olt.

Paul Stănescu are motive de bucurie după acest acord oferit de protejatul său, deoarece familia Stănescu are afaceri de milioane de euro în agricultură. Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, deține parțial două companii agricole care exploatează a doua cea mai mare suprafață agricolă și a patra cea mai mare suprafață agricolă din topul APIA pentru subvenții. Ambele firme ale lui Ștefan Stănescu sunt în top 5 zone agricole exploatate și primesc bani de la statul român pentru a face agricultură.

Ștefan Stănescu este asociat la Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL din Tulcea, companii care au reușit într-un singur an să urce până pe poziția a doua și respectiv a patra în topul APIA, arată economica.net. Compania Ecologic Danube SRL are un singur salariat declarat, dar reușește să aibă o cifră de afaceri de 1,4 milioane lei.

De asemenea, Ștefan Stănescu mai deține o parte și din compania Biodelta Resurse SRL, care se află pe locul 4 în topul APIA al celor mai mari suprafețe agricole subvenționate. Cele două firme ale fiului baronului ar exploata împreună peste 40.000 de hectare de teren în zona Deltei Dunării, deși în 2022 nu erau nici măcar în top 10 exploatatori terenuri agricole. Astfel, dacă Guvernul va plăti mai mult pentru subvențiile fermierilor, atunci familia lui Paul Stănescu va câștiga direct din acest protest.

Continuarea AICI.