Guvernul pregătește schimbări mari la polițele RCA: Ce trebuie să știe șoferii

Postat la: 24.09.2024 11:19 | Scris de: ZIUA NEWS

Guvernul pregătește schimbări mari la polițele RCA: Ce trebuie să știe șoferii

Ministerul Finanțelor a prezentat un proiect de ordonanță care propune ajustări ale legislației RCA, motivând că sunt necesare corectări ale unor dezechilibre din piață.

Ministerul Finanțelor a propus un proiect de ordonanță care prelungește plafonarea prețurilor RCA, astfel termenul se modifică de la 30 septembrie 2024 la 31 decembrie 2024.

„(...) o soluție temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui prelungirea până la data de 31 decembrie 2024 a perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime și a comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA prevăzute la art. 1 alin. (2) și (4) din HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare", scrie în nota de fundamentare a actului normativ.

Situația actuală poate fi considerată o criză, cu un dezechilibru semnificativ între cerere și ofertă și disfuncționalități evidente pe piață, așa cum este definit în art. 4 alin. (3) din Legea Concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările ulterioare.

În acest context, Guvernul are posibilitatea de a interveni temporar pentru a stabili modalitățile de calcul al primelor RCA, pentru a depăși circumstanțele care au condus la criză.

Supravegherea tarifelor maxime aplicate de companiile de asigurare RCA, conform Hotărârii de Guvern, revine Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pe o perioadă de 3 luni, conform legii menționate anterior.

Referitor la dezechilibrele din piața RCA, Ministerul Finanțelor subliniază numărul mare de cazuri de asigurați cu risc ridicat, care a crescut cu aproximativ 19.000 față de începutul lunii iunie, societățile asumându-și circa 7.500 de astfel de cazuri pe lună din 2024.

De asemenea, menționăm că Guvernul a prelungit în iunie plafonarea tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024.

Actul normativ stabilește că tarifele maxime de primă vor fi egale cu tarifele practicate de fiecare asigurător RCA pe 28 februarie 2023, cu o posibilă ajustare de până la 6,8%.

În cadrul actului normativ aprobat vineri de Guvern pentru prelungirea plafonării polițelor RCA, sunt definite următoarele aspecte:

* tarifele maxime de primă,

* tipurile de contracte la care se aplică,

* comisioanele de distribuție asociate contractelor,

* clasa bonus/malus aplicabilă,

* implicațiile legate de BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România),

* despăgubirile oferite de asigurători pentru înlocuirea temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau dintr-o clasă inferioară.

* perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile,contravențiile și sancțiunile aplicabile.

Tarifele maxime de primă au fost stabilite pe baza tarifelor practicate de fiecare asigurător RCA la 28 februarie 2023, cu posibilitatea de ajustare de până la 6,8%. Aceste tarife sunt valabile timp de 3 luni de la intrarea în vigoare a proiectului de act normativ și se aplică pentru contractele RCA încheiate după această dată.

Comisioanele de distribuție pentru contractele RCA sunt limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, pentru o perioadă de 3 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirii se bazează pe un tarif care nu poate depăși costul mediu practicat de companiile de rent-a-car ce oferă închirieri fără conducător auto. Despăgubirile se acordă doar dacă vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Maximul pentru acordarea despăgubirilor este de 30 de zile, începând de la data eliberării autorizației de reparație de către Poliția Română sau de la documentul de intrare în reparație emis de asigurător. Termenul poate fi extins cu aprobarea asigurătorului RCA în condiții justificate și documentate.

În cazul vehiculelor considerate daune totale economice, despăgubirile acoperă perioada de la constatarea avariilor până la înaintarea ofertei de despăgubire, respectând termenele din Legea nr. 132/2017, cu modificările ulterioare. Valoarea despăgubirii pentru înlocuirea temporară a vehiculului avariat nu poate depăși 25% din valoarea de piață a acestuia.