Cum luptă cu disperare liberalii ca să-i apere pe plagiatorii Ciucă Bode sau Roman: "prin ei înșiși"! (P)

Postat la: 06.08.2024 01:36 | Scris de: ZIUA NEWS

Problema doctoratelor plagiate de către politicieni nu este o temă nouă. Însă schimbările legislative controversate în domeniile educației și justiției, din ultimii ani, inițiate sau susținute de oameni de la vârful statului, par să aibă drept scop protejarea plagiatorilor. Întâmplător sau nu, aceste modificări legislative au început să se intensifice după ce politicieni de la vârful PNL au fost acuzați de plagiat.

Una dintre cele mai controversate schimbări legislative a fost cea prin care plagiatul descoperit în tezele de doctorat susținute înainte de 2016 nu mai poate fi sancționat. Cel mai recent exemplu în acest sens este cazul fostului consilier pe probleme de securitate națională al lui președintelui Traian Băsescu, Daniel Andrei Moldoveanu. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a dat câștig de cauză și și-a redobândit calitatea de doctor pentru o lucrare în care ar fi peste 10.000 de cuvinte plagiate. Principalul argument folosit este cel al obținerii titlului de doctor înainte de 2016, scrie libertatea.ro.

Această prevedere a generat indignare în rândul comunității academice și al societății civile, fiind percepută drept o încercare clară de a-i exonera pe politicienii acuzați de plagiat și ale căror lucrări au fost realizate înainte de această dată.

Mulți analiști politici și jurnaliști au speculat că aceste modificări legislative au fost deliberate și motivate politic, având drept scop principal protejarea anumitor politicieni de acuzațiile de plagiat din lucrările lor de doctorat. Numele vehiculate cel mai des și care au fost insoțite de scandaluri mediatice sunt Nicolae Ciucă, Lucian Bode și Florin Roman. Aceste modificări legislative au rolul de a-i protejeze de sancțiuni legale și de pierderea titlurilor academice.

Iohannis, de la România Educată la România Plagiată

Președintele Klaus Iohannis și-a schimbat poziția, inițiat intransigentă, asupra acuzațiilor de plagiat, după ce în spațiul public au apărut informații de plagiat asupra liderilor PNL, precum Nicolae Ciucă sau Lucian Bode.

În 2014, atunci când Victor Ponta, pe atunci Premier, se afla în plin scandal legat de plagiatul din teza sa de doctorat, Klaus Iohannis cerea demisia acestuia. 8 ani mai târziu, când premierul numit de el, Nicolae Ciucă, era acuzat de plagiat, președintele și-a schimbat retorica și a dovedit o atitudine de toleranță vizavi de plagiat.

„Dacă vorbim despre chestiuni legate de plagiat, am discutat aceste spețe cu cei care se ocupă de ele, în speță Ministerul Educației, și am primit asigurări că toate procedurile sunt respectate și în continuare legislația pe care se lucrează va fi una modernă și care previne astfel de evenimente. În rest, credeți-mă că nu cunosc detalii despre ce se întâmplă acolo, nu sunt eu chemat să analizez lucrarea de doctorat a unui politician", spunea Klaus Iohannis, în iunie 2022.

Bode, pas cu pas spre plagiat

Față de actualul președinte liberal, Nicolae Ciucă, căruia Parchetul General i-a clasat dosarul de plagiat, Lucian Bode, secretarul general al PNL, are o decizie de plagiat, dată de Universitatea Babes Bolyai (UBB) la începutul anului 2023. În ciuda încercărilor de anulare a deciziei în instanță, fostul ministru de Interne a pierdut recent procesul în care a dat în judecată UBB și prin care cerea anularea deciziei de plagiat, potrivit Hotnews.ro.

Deci, deocamdată, spre deosebire de Nicolae Ciuc, Lucian Bode rămâne cu o decizie de plagiat a tezei de doctorat.