Ursula von der Leyen se clatină. Marii lideri ai Europei isi iau mâna de pe ea...

Postat la: 09.04.2024 13:50 | Scris de: ZIUA NEWS

Ursula von der Leyen se clatină. Marii lideri ai Europei isi iau mâna de pe ea...

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene și candidata pentru un nou mandat, se confruntă cu o serie de probleme de imagine, însă mult mai periculoase pentru aceasta sunt jocurile de culise duse pentru a o scoate din cărțile puterii europene. Un prim semnal este cel referitor la calendarul de desemnare a persoanei care va conduce Comisia Europeană.

„Ursula von der Leyen se clatină. Ea dorea să fie un calendar pentru desemnare imediată. Mai precis, la reuniunea din iulie a plenarei (n.r. - Parlamentului European) să fie votată odată cu președinția Parlamentului European. Acum e mutată data spre toamnă", susțin surse politice din Parlamentul European pentru Politico.

Marile semne de întrebare în ceea ce privește viitorul Ursulei von der Leyen sunt poziționările ambigue ale Italiei și Franței. Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, dar și Emmanuel Macron, președinte al Franței care în 2019 a fost un mare susținător al Ursulei von der Leyen, sunt reticenți față de susținerea pentru un nou mandat la șefia CE a fostului ministru al apărării din Germania.

Franța va profita de faptul că e unul din statele fondatoare ale UE pentru a avea un cuvânt important de spus privind viitorul Uniunii. Iar dacă sunt doi lideri importanți anti-Ursula von der Leyen, adică Macron și Meloni, sunt șanse să fie o opoziție și din partea lui Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, în perspectiva găsirii unei variante de compromis.

Nici în propria familie politică, a popularilor, von der Leyen nu stârnește entuziasm. La Congresul PPE de la București, de la începutul lunii martie, șefa CE a fost validată drept candidată cu 400 de voturi „pentru", iar 89 „împotrivă", în condițiile în care numărul oficial al delegaților cu drept de vot era de 801. Practic, este sprijinită de mai puțin de jumătate dintre delegați.

Iar ca tabloul să fie complet, procurori europeni de la Parchetul European (EPPO) investighează acuzațiile de infracțiuni penale în legătură cu negocierile privind achiziția de vaccinuri anti-COVID dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, potrivit Politico. La rândul ei, Ursula von der Leyen a ajuns șefa CE în 2019 datorită jocurilor de culise purtate de Macron, care l-a scos din cursă pe Manfred Weber, șeful PPE, candidatul de drept al popularilor europeni.