The Telegraph: UE riscă să se confrunte cu o criză de proporții care poate afecta și Marea Britanie

Postat la: 15.10.2024 11:02 | Scris de: ZIUA NEWS

The Telegraph: UE riscă să se confrunte cu o criză de proporții care poate afecta și Marea Britanie

Țările Uniunii Europene riscă să se confrunte cu o criză de proporții, cauzată de problemele financiare și demografice, iar Marea Britanie ar putea fi afectată semnificativ, comentează publicația The Telegraph, avertizând asupra ascensiunii forțelor politice extremiste.

"Avem cu toții o imagine mentală cu care noi, britanicii, și vecinii de peste Canalul Mânecii începem să ne obișnuim. Dar clișeele nu se mai potrivesc atât de bine realității. Anumiți cetățeni britanici au ieșit pe străzi în cursul verii. Iar acum, în Franța, protestatarii sunt mai degrabă pensionari decât studenți", comentează editorialistul Daniel Johnson, într-un articol publicat în cotidianul The Telegraph sub titlul "Cea mai mare criză a Europei este după colț și ar putea afecta semnificativ și Marea Britanie".

Michel Barnier, noul premier al Franței, fostul negociator dur al Uniunii Europene în procesul Brexit, a prezentat bugetul de austeritate. Barnier, numit în funcție de președintele Emmanuel Macron, vrea reducerea cheltuielilor bugetare cu 60 de miliarde de euro, în contextul în care amplificarea deficitului public a adus Franța în pragul falimentului. Planurile lui Barnier riscă să afecteze puternic sistemul de pensii, care este mai generos decât cel britanic.

"Cu excepția Italiei, Franța alocă cele mai multe fonduri din UE pentru sistemul de pensii (13,9% din PIB). Dar, în contextul în care fondurile pentru pensii constituie 25% din cheltuielile publice, Barnier nu are altă opțiune decât să abordeze problema. (...) Cu toate acestea, în Franța sunt încă vii amintirile haosului generat de ultima încercare a președintelui Macron de a reforma sistemul pensiilor, în ianuarie 2023. Contestarea în mod violent a inițiativei relativ moderate de creștere a vârstei de pensionare a generat o revoluție geriatrică", subliniază editorialistul.

Forțarea de către Emmanuel Macron a reformei privind creșterea vârstei de pensionare l-a costat capital politic. În context, a convocat alegeri parlamentare anticipate, care au avut ca rezultat o situație de impas decizional. Acum, partidul de extremă-dreapta Mobilizarea Națională, din care face parte Marine Le Pen, și partidul Franța Nesupusă (extremă-stânga), condus de Jean Luc Mélenchon, au suficiente locuri pentru a bloca pachetul de austeritate.

"Este pregătită scena pentru o confruntare între 17 milioane de pensionari francezi și premierul în vârstă de 73 de ani, care nu este susținut nici măcar de propriul partid, Republicanii. Este posibil ca Guvernul Barnier să pice. Pensiile au devenit punctul nevralgic în politica franceză", notează editorialistul.

"Războaiele pensiilor nu se limitează la Franța. În întreaga Uniune Europeană, ascensiunea forțelor de extremă-dreapta și extremă-stânga a fost alimentată nu doar de imigrație, ci și de conflictele asociate îmbătrânirii populației. (...) Un lucru frapant referitor la politicile europene este că, pe măsură ce populațiile îmbătrânesc, este probabil să crească sprijinul pentru partidele populiste care se opun imigrației și care susțin sisteme generoase de pensii și asistență socială. Partidele de acest fel sunt ostile și asistenței pentru Ucraina, promițând revenirea la importurile de gaz ieftin din Rusia", subliniază editorialistul.

Problema energiei ieftine pentru căldura de pe durata iernii este și în Marea Britanie. În plus, în Austria, Partidul Libertății (FPO, extremă-dreapta) tocmai a câștigat alegerile pentru prima dată după 1945 datorită voturilor alegătorilor de vârstă medie. "Milioanele de pensionari care au paralizat Parisul anul trecut ar putea ieși din nou pe străzi în această toamnă. Iar dacă izbucnesc revoluții în Franța (...) de obicei se răspândesc în întreaga Europă", a atrage atenția editorialistul.