Se formează alianța care dă fiori reci Europei: Viktor Orban și Marine Le Pen au ajuns la un acord

Postat la: 09.07.2024 12:26 | Scris de: ZIUA NEWS

Se formează alianța care dă fiori reci Europei: Viktor Orban și Marine Le Pen au ajuns la un acord

Jordan Bardella a confirmat duminică seara că europarlamentarii RN li se alătură celor ai lui Viktor Orban în grupulul Patrioții". De fapt, această operațiune nu este adevărul exact și a făcut obiectul unor tachinări ciudate de aproximativ zece zile.

Viktor Orban a anunțat crearea unui grup politic în Parlamentul European. Nu este asa. Adevărul este că s-a alăturat grupului ID al lui Marine Le Pen. Gruparea Patrioții este doar noul nume al grupului ID care își păstrează structurile, personalul, fondurile... Fără îndoială că premierul ungar nu a vrut să pară a se agăța de un grup deja existent căruia nu i s-a alăturat când a ieşit din PPE în 2021.

Alte două partide se alătură grupului ID-Les Patriotes: partidul ANO 2011 al fostului prim-ministru ceh Andrej Babis (venit din grupul Renew), cei șase spanioli de la Vox care părăsesc grupul ECR al Giorgia Meloni și PiS polonez. Acest lucru ar trebui să ducă numărul membrilor grupului ID-Les Patriotes la puțin peste 80 de europarlamentari, ceea ce îi plasează înaintea ECR (78 de deputați) și înaintea Renew (76 de deputați). Marii perdanți din aceste transferuri sunt cei cincisprezece aleși germani din AfD, înlăturați din grupul ID chiar înainte de alegerile europene. Acest calcul mai trebuie confirmat de administrația Parlamentului European.

Acum vedem mai clar. Viktor Orban ar fi preferat un grup mare care să reunească forțele ECR din spatele Giorgiei Meloni și forțele grupului ID din spatele Marinei Le Pen. Nu a fost posibil. Giorgia Meloni nu vrea să-și unească forțele cu RN. Viktor Orban a fost în discuții cu ECR mai multe luni. Dar nici acolo afacerea nu s-a parafat. Poate pentru că pozițiile sale ambigue față de Vladimir Putin îl fac inaccesibil grupului ECR, care este foarte atașat de influența NATO și americană. Circumstanțe agravante: grupul ECR și-a deschis porțile românilor din partidul AUR care cere o "Românie Mare" împietândând asupra teritoriul Ungariei. Un casus belli pentru Viktor Orban.

Nici grupul ECR și cu atât mai puțin Patrioții nu fac parte din platforma majoritară formată din grupurile PPE, S&D (social-democrați) și Renew (centrişti și liberali). Majoritatea mobilizează 400 de deputați. Sunt necesari 361 pentru a susține candidatura Ursulei von der Leyen la președinţia Comisiei. Votul va avea loc pe 18 iulie, prin vot secret. Marja Ursulei von der Leyen este de 10%. Cu toate acestea, în timpul alegerilor de același tip, pierderile în cadrul grupurilor majoritare au fost în medie de 13%. Alegerea președintei în funcție nu este sigură.

Ursula von der Leyen trebuie să caute voturi în alte grupuri, dincolo de majoritatea ei. I-a întâlnit pe Verzi săptămâna trecută. Ea are alte întâlniri planificate săptămâna aceasta. Giorgia Meloni s-a abținut în legătură cu numele ei la Consiliul European de la sfârșitul lunii iunie. Ea nu îi este personal ostilă lui von der Leyen, care a încheiat acorduri cu Tunisia și Egiptul care sunt în conformitate cu interesele președintei Consiliului italian. Poate că italianca le va da instrucţiuni celor 24 de europarlamentari ai Fratelli d'Italia să o susțină pe von der Leyen... Dar le vor urma aceştia? Prin vot secret, orice este posibil.