Rusia a lansat la apă un nou submarin nuclear, purtător de rachete de croazieră. Moscova plănuiește și înarmarea hipersonică

Postat la: 31.07.2021 18:34 | Scris de: ZIUA NEWS

Rusia a lansat la apă un nou submarin nuclear, purtător de rachete de croazieră. Moscova plănuiește și înarmarea hipersonică

Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri, 30 iulie, că la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk a fost lansat la apă submarinul nuclear purtător de rachete de croazieră Krasnoyarsk, clasa Yasen-M, construit pentru Forțele Navale în baza Proiectului îmbunătățit 885M.

Prezent la ceremonia de lansare la apă a submarinului, comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, Nikolay Evmenov, a declarat că, pe termen lung, flota oceanică va fi completată cu cele mai moderne și de încredere submarine nucleare din clasa Yasen-M. "Completarea Forțelor de Submarine ale Federației Ruse cu noile submarine de acest tip demonstrează faptul că ne aflăm în faza activă a dotării Forțelor Navale cu nave și submarine ce nu au analogi în lume. Acest lucru permite Forțelor Navale ca, în continuare, să îndeplinească misiuni de garantare a respingerii oricăror amenințări la adresa securității statului, de pe direcțiile maritime și oceanice", a precizat Evmenov.

El și-a exprimat încrederea că "ritmul de construire a submarinelor nucleare de acest tip va permite șantierului Sevmash să le transfere Forțelor Navale în intervalele stabilite și cu calități ridicate". Zilele trecute, Moscova a prezentat proiectele noilor avioane MiG destinate portavionului Amiral Kuznețov. Submarinele nucleare multirol din cadrul Proiectului 885M, clasa Yasen-M sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr și Onyks. În același timp, există planuri pentru dotarea lor cu noile rachete hipersonice Zircon.

„Submarinul K-571 Krasnoyarsk este al treilea submarin Proiect 885M, clasa Yasen-M și este destinat Flotei din Oceanul Pacific. Primul submarin de acest tip, K-561 Kazan, a fost introdus recent (mai 2021) în dotarea Flotei de Nord. Al doilea submarin, K-573 Novosibirsk, se află în teste pe mare și urmează să fie predat Flotei din Oceanul Pacific în luna decembrie 2021. La Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk se mai află în construcție alte cinci submarine de acest tip: K-564 Arkhanghelsk, Perm, Ulyanovsk, Voronezh și Vladivostok. Două dintre acestea, al doilea și al cincilea, sunt destinate Flotei din Oceanul Pacific, iar celelalte trei Flotei de Nord.

Trebuie menționat faptul că, în dotarea Flotei de Nord se mai află și submarinul Severomorsk, Proiect 885, clasa Yasen. Începând din luna august 2021, acesta se va alătura fregatei Amiral Gorshkov în procesul de testare a noilor rachete hipersonice Zircon, urmând ca, până la sfârșitul anului, să efectueze două sau trei lansări. Potrivit planurilor curente ale Forțelor Navale, submarinele Proiect 885/885M vor fi primele submarine care vor primi în dotare rachetele hipersonice Zircon".