Rușii au atacat puternic orașul Kramatorsk. Ei sunt în ofensivă după succesul de la Avdiivka

Postat la: 18.02.2024 11:01 | Scris de: ZIUA NEWS

Rușii au atacat puternic orașul Kramatorsk. Ei sunt în ofensivă după succesul de la Avdiivka

O lovitură rusă asupra oraşului Kramatorsk din estul Ucrainei a atins sâmbătă câteva locuinţe, salvatorii căutând mai multe persoane care s-ar putea afla sub dărâmături, conform unei declaraţii a guvernatorului regional.

Jurnaliştii AFP la faţa locului i-au văzut pe salvatori transportând un cadavru, în timp ce alţii înlăturau molozul. Potrivit guvernatorului Vadim Filacikin, o familie de patru persoane, inclusiv adolescenţi de 14 şi 16 ani, se află "probabil" sub ruinele uneia dintre casele lovite.

"Mai întâi s-a auzit un zgomot puternic, apoi o explozie, iar în cele din urmă ferestrele şi uşile casei noastre au fost smulse de suflul exploziei", a spus Aleksandr, de 25 de ani, un locuitor al oraşului.

"Eram în hol şi mă jucam cu fiica mea de doi ani şi cu pisica. Cunoaştem persoanele care locuiau în această casă" distrusă, a adăugat el. Zeci de salvatori sosiţi la locul atacului lucrau la lumina lămpilor şi uneori folosind lopeţi şi propriile mâini pentru a muta resturile.

Atacul a lăsat un crater mare în apropierea casei. Ultimul oraş important din Donbas aflat sub control ucrainean, Kramatorsk este situat la aproximativ 20 de kilometri de linia frontului, în estul Ucrainei. De la începutul războiului în urmă cu doi ani, acest oraş a făcut obiectul unor atacuri repetate din partea forţelor ruse. În aprilie 2022, gara din Kramatorsk a fost ţinta unui bombardament soldat cu peste 60 de morţi.

Rusia a susţinut sâmbătă că a preluat "controlul total" asupra localităţii Avdiivka din estul Ucrainei după retragerea anunţată de Kiev a soldaţilor săi din acest oraş, epicentru al luptelor de luni de zile, o "victorie importantă", salutată de preşedintele Vladimir Putin.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, ministrul Serghei Şoigu l-a informat sâmbătă pe preşedintele Vladimir Putin la Kremlin cu privire la capturarea acestui oraş, care era "un puternic nod defensiv al forţelor armate ucrainene". Potrivit ministrului Şoigu, forţele ruse au confiscat 31,75 km2 în Avdiivka, un oraş în mare parte distrus, dar în care apărătorii ucraineni organizaseră o apărare importantă.

Dacă Kievul a anunţat că şi-a retras trupele din oraş, doar "câteva formaţiuni împrăştiate" au reuşit să facă acest lucru, "sub focul continuu al trupelor ruse" şi "abandonând armele şi echipamentele militare", a spus ministrul rus. Potrivit acestuia, trupele ruse sunt acum ocupate "să cureţe definitiv oraşul" de soldaţi ucraineni şi să "blocheze" unităţile ucrainene care s-au refugiat într-o fabrică.

Ministrul Serghei Şoigu a mai indicat că această victorie face posibilă "ţinerea la distanţă" de artileria ucraineană a Doneţk-ului, un bastion al forţelor pro-ruse din estul Ucrainei din 2014, bombardat în mod regulat. Decizia de a abandona Avdiivka a fost luată de armata ucraineană după luni de lupte intense şi ca urmare a lipsei de militari şi muniţii şi în pofida încercării de a trimite întăriri garnizoanei oraşului.

Conform armatei ucrainene, câţiva soldaţi au fost capturaţi de forţele ruse în timpul retragerii din oraş.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a felicitat sâmbătă armata pentru victoria importantă a cuceririi oraşului Avditvka.

"Vladimir Putin a ascultat, la Kremlin, raportul ministrului Apărării, Serghei Şoigu, despre capturarea Avdiivka. Preşedintele a felicitat armata şi pe luptătorii noştri pentru această victorie importantă", a declarat purtătorul de cuvânt prezidenţial Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.