Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
Postat la: 30.09.2024 10:52 | Scris de: ZIUA NEWS
Fostul comisar european Thierry Breton crede că Franța va deține mai puțină putere la Bruxelles după plecarea lui și că a i se conferi prea multă putere președintei Comisiei Ursula von der Leyen e un pericol pentru Europa.
Breton, comisar european al pieței interne începând din 2019, a demisionat luna aceasta, acuzând-o pe Von der Leyen că l-a presat pe președintele francez Emmanuel Macron să-i retragă candidatura lui Breton pentru noua Comisie în schimbul unui portofoliu mai însemnat. „Franța e acum mutată la același nivel cu Italia, Spania, Polonia, Finlanda și România. Trebuie să arătăm că greutatea ei e mult diluată în comparație cu anterioara Comisie", a declarat Breton într-un interviu publicat duminică de Le Monde.
Macron a sfârșit prin a-și propune protejatul, Stéphane Séjourné, care ar trebui acum să fie numit vicepreședinte executiv al Comisiei. Pe hârtie, câțiva alți comisari ar urma să-i fie subordonați lui Séjourné, însă el nu va deține control direct decât asupra uneia dintre Direcțiile Generale ale Comisiei. Breton condusese trei Direcții, supervizând pe lângă piața internă și tehnologia, telecomunicațiile și apărarea. „Portofoliul meu de comisar a fost împărțit între cinci comisari", a declarat Breton în interviul pentru Le Monde.
Breton, care în cadrul Comisiei a avut relații tensionate cu Von der Leyen, a avertizat că în al doilea ei mandat aceasta a centralizat puterea în propriile mâini cu scopul de a promova interesele germane. „În unele ziare de la Bruxelles Ursula von der Leyen e numită «împărăteasa Europei»", a afirmat Breton, referindu-se la Politico. „E jenant pentru Europa, care nu a fost construită pentru a avea o împărăteasă sau un împărat. Europa se bazează pe echilibru, pe deservirea interesului general european, nu pe acela al unei singure țări", a declarat Breton. „Dacă acel echilibru e stricat, proiectul european e în pericol."
Breton a argumentat că Germania profită de situație pentru a exercita mai multă putere la Bruxelles și a avertizat că Von der Leyen, fiind germană, se poate folosi de puterea ei de la Bruxelles pentru a servi interesele Berlinului în detrimentul altor țări. „Cum Germania n-o duce bine [economic - n.a.], trebuie să avem grijă ca toate politicile europene să nu fie deturnate în interesul ei", a declarat el. Breton, care e și fost ministru francez al economiei și de finanțe, nu și-a cruțat nici propriul guvern, argumentând că și Franța însăși e parțial răspunzătoare pentru pierderea ei de influență.
„Dacă Germania preia cârma, acest lucru se întâmplă fiindcă alții nu-și joacă rolul de echilibrare, așa cum ar fi trebuit", a declarat Breton, explicând că incertitudinea politică și datoria publică masivă sunt aspectele care au contribuit la slăbirea Parisului. „Cu un deficit de aproape 6% din PIB, și nu din cauza vreunui factor extern, vocea Franței e inevitabil mai slabă", a declarat el.