Joe Biden a autorizat un transfer de bombe și avioane de luptă pentru Israel. Declarativ, Statele Unite îi apără pe civilii din Gaza

Postat la: 31.03.2024 12:20 | Scris de: ZIUA NEWS

Joe Biden a autorizat un transfer de bombe și avioane de luptă pentru Israel. Declarativ, Statele Unite îi apără pe civilii din Gaza

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a autorizat "discret" săptămâna aceasta livrarea de noi bombe şi avioane de luptă către Israel, relatează cotidianul The Washington Post.

Noua livrare de echipamente militare către Israel survine în pofida preocupărilor exprimate de Washington asupra unei aşteptate ofensive militare israeliene în sudul Fâşiei Gaza care ameninţa viaţa a sute de mii de palestinieni, precum şi în pofida recentelor divergenţe dintre Washington şi guvernul premierului Benjamin Netanyahu.

Acesta din urmă a anulat deplasarea unei delegaţii de consilieri în Statele Unite, după ce Washingtonul nu a mai blocat prin veto o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cere o încetare a focului în Fâşia Gaza.

Printre echipamentele expediate Israelului în noul pachet militar se numără şi peste 1.800 de bombe MK84 cu o greutate de 900 de kilograme şi care au provocat decese masive în rândul populaţiei palestiniene de când Israelul a lansat campania militară în Fâşia Gaza după atacul grupării Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie.

The Washington Post notează, citând mai multe rapoarte, că Israelul a folosit masiv astfel de bombe de mare putere în bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, unde numărul morţilor în urma războiului a ajuns la 32.705 şi cel al răniţilor la 75.190, majoritatea civili, conform bilanţului comunicat sâmbătă de guvernul condus de Hamas.

Trupele israeliene şi-au intensificat sâmbătă atacurile terestre şi bombardamentele asupra oraşului Gaza, precum şi în zona centrală şi de sud a enclavei palestiniene, anunţând de asemenea uciderea a trei lideri ai mişcării Hamas în spitalul al-Shifa, asediat de aproape două săptămâni de armata israeliană.

În acest timp, peste un milion de locuitori ai Fâşiei Gaza se confruntă cu o criză catastrofică de alimente, dintre care pentru mai mult de 200.000 foametea este iminentă, potrivit unui raport recent validat de ONU.