Israelul a atacat Libanul - Bombardamente intense împotriva Hezbollah, după racheta care a ucis 12 copii evrei pe un teren de fotbal
Postat la: 28.07.2024 10:45 | Scris de: ZIUA NEWS
Avioanele de luptă israeliene au lovit o serie de ţinte Hezbollah din Liban în cursul nopţii, a anunţat duminică armata israeliană (IDF), atacul intervenind după ce 12 copii au fost ucişi sâmbătă de o rachetă care a lovit un sat din Înălţimile Golan, controlate de Israel, relatează CNN şi The Times of Israel.
În cursul nopţii care a urmat atacului, avioanele de război israeliene au efectuat lovituri aeriene împotriva ţintelor Hezbollah "adânc în interiorul teritoriului libanez şi în sudul Libanului", potrivit unei declaraţii a armatei. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au lovit o serie de ţinte ale Hezbollah, inclusiv depozite de arme şi "infrastructură teroristă".
Israelul a declarat că a identificat "aproximativ 30 de proiectile" care sâmbătă au trecut din Liban pe teritoriul israelian într-un baraj pe care l-a atribuit grupării militante libaneze Hezbollah, susţinută de Iran, şi pe care l-a descris ca fiind cel mai grav atac împotriva sa de la 7 octombrie.
Hezbollah "neagă ferm" lansarea rachetelor.
Şeful Statului Major al Forţelor de Apărare ale Israelului, generalul-locotenent Herzi Halevi, spune că armata îşi sporeşte gradul de pregătire pentru "următoarea etapă a luptelor din nord", în urma atacului mortal cu rachete al Hezbollah asupra satului Majdal Shams.
"Ştim exact de unde a fost lansată racheta. Am examinat aici, pe zidul terenului de fotbal, rămăşiţele rachetei şi putem să spunem că este o rachetă Falaq (de fabricaţie iraniană - n.r.) cu un focos de 53 de kilograme. Aceasta este o rachetă Hezbollah. Şi oricine lansează o astfel de rachetă într-o zonă urbană vrea să ucidă civili, vrea să ucidă copii", a afirmat Halevi într-o declaraţie video de la faţa locului.
"Ne creştem foarte mult gradul de pregătire pentru următoarea etapă a luptelor din nord, deoarece luptăm simultan în Gaza. Ştim cum să atacăm chiar şi foarte departe de statul Israel. Vor fi mai multe provocări, dar ne vom creşte gradul de pregătire", a dat el asigurări.
"Când va fi necesar, vom acţiona ferm. Datoria noastră este să întoarcem locuitorii din nord în siguranţă la casele lor, în întregul nord, Galileea şi Înălţimile Golan. Este o zi grea, vom lucra pentru zile mai bune", a adaugat Halevi.
Potrivit Associated Press, ioficialii serviciilor de informaţii americane ar fi de acord cu evaluarea IDF conform căreia racheta care a lovit Majdal Shams, omorând 12 persoane şi rănind alte zeci, a fost lansată de Hezbollah, în ciuda insistenţei grupului susţinut de Iran că nu are nimic de-a face cu acest atac mortal.
Oficialii serviciilor de informaţii americane nu au nicio îndoială că Hezbollah a efectuat atacul de pe Înălţimile Golan, dar nu le este încă clar dacă grupul terorist a intenţionat să lovească această ţintă sau a tras greşit.
Doisprezece copii şi adolescenţi au fost ucişi după ce o rachetă a lovit sâmbătă după-amiază un teren de fotbal din nordul localităţii druze. Localnicii şi primele echipe de salvare sosite la faţa locului au descris scena unui măcel sângeros pe terenul de fotbal. Deşi a sunat o sirenă de avertizare, alerta a fost prea scurtă pentru ca victimele să fugă la timp. Pe lângă cei 12 morţi, cel puţin 29 de persoane au fost rănite în atacul din Majdal Shams, un sat în care locuieşte o mare comunitate druză.
Atacul a fost cel mai mortal al Hezbollah de când gruparea teroristă libaneză a început să atace nordul Israelului, la 8 octombrie, după declanşarea ofensivei israeliene în Fâşia Gaza.
Atacul de pe Înălţimile Golan riscă să agraveze semnificativ situaţia de la frontiera dintre cele două ţări, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu promiţând sâmbătă că Hezbollah va "plăti un preţ greu".
Israelul şi Hezbollah trag reciproc focuri de armă peste linia de demarcaţie de aproape 10 luni, cu o ferocitate din ce în ce mai mare şi chiar înainte de atacul de sâmbătă, liderii regionali au avertizat că acest conflict ar putea escalada.
Aproximativ 20.000 de arabi druzi trăiesc în Înălţimile Golan, o zonă pe care Israelul a preluat-o de la Siria în 1967, în timpul Războiului de Şase Zile, şi a anexat-o în 1981. Considerată teritoriu ocupat în temeiul dreptului internaţional şi al rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, zona găzduieşte aproximativ 50.000 de colonişti israelieni şi de druzi. Majoritatea druzilor din zonă se identifică ca sirieni şi au respins ofertele de cetăţenie israeliană.
Atacul de sâmbătă este o escaladare majoră în ceea ce au fost câteva luni extrem de volatile în zona de frontieră.
Oficial, Libanul şi Israelul sunt - şi au fost timp de decenii - în stare de război, dar tensiunile recente nu au degenerat până acum într-un conflict în toată regula. Loviturile au devenit mai frecvente în ultimele săptămâni şi atât Hezbollah, cât şi Israelul ţintesc locaţii din ce în ce mai adânc în teritoriul celuilalt.
Tensiunile au crescut şi mai mult în ultimele săptămâni, când Israelul a ucis doi comandanţi de rang înalt ai Hezbollah - Sami Taleb Abdullah în mai şi Muhammed Neamah Naser în iunie - acuzându-i că au dirijat atacuri înainte şi după atacul Hamas din Gaza din 7 octombrie. Hezbollah a ripostat prin lansarea a sute de rachete în Israel.
Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat sâmbătă că îşi scurtează cu câteva ore vizita în Statele Unite şi se întoarce în Israel de urgenţă din cauza atacului. El a declarat că va convoca o reuniune a cabinetului de securitate imediat după întoarcerea sa.
În urma atacului, Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe a transmis că SUA "vor continua să sprijine eforturile de a pune capăt acestor atacuri teribile", iar sprijinul SUA pentru securitatea Israelului este "ferm şi neclintit împotriva tuturor grupurilor teroriste susţinute de Iran, inclusiv Hezbollah-ul libanez".
Sâmbătă, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a vorbit cu liderul spiritual al comunităţii druze şi a promis că armata va răspunde, potrivit unei declaraţii a biroului său.
Preşedintele israelian Isaac Herzog a denunţat atacul de sâmbătă drept un "dezastru teribil şi şocant" şi a promis că Israelul îşi va "apăra ferm cetăţenii şi suveranitatea". "Lumea nu poate continua să stea în tăcere în faţa atacurilor teroriste ale (liderului Hezbollah, Hassan) Nasrallah, care vin la comanda imperiului răului din Iran", a declarat el într-o postare pe X.
Liderul opoziţiei israeliene, Benny Gantz, s-a deplasat sâmbătă la Majdal Shams, cerându-i lui Netanyahu să sporească prezenţa IDF în zonă. "Avem o obligaţie morală în sud de a întoarce ostaticii acasă şi avem o obligaţie strategică de a readuce securitatea în nord şi oamenii la casele lor", a declarat Gantz.
Unele unităţi ale IDF staţionate anterior de-a lungul frontierei de nord a ţării au fost redistribuite în sudul Israelului în urma atacului din 7 octombrie şi a invaziei terestre israeliene ulterioare din Gaza.
După atac, guvernul libanez a declarat că condamnă "toate actele de violenţă şi atacurile împotriva tuturor civililor", a raportat agenţia de ştiri de stat libaneză NNA. De asemenea, guvernul a solicitat "încetarea imediată a ostilităţilor pe toate fronturile" şi a declarat că "ţintirea civililor constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi este contrară principiilor umanităţii", a relatat NNA.
În timp ce IDF a învinuit Hezbollah pentru atac, grupul militant a negat implicarea într-o declaraţie publicată pe Telegram sâmbătă. "Rezistenţa Islamică din Liban neagă cu fermitate acuzaţiile făcute de unele instituţii media inamice şi de diverse platforme media cu privire la ţintirea Majdal Shams", a spus aceasta. "Confirmăm că Rezistenţa Islamică nu are niciun fel de legătură cu incidentul şi neagă ferm toate afirmaţiile false în această privinţă", a precizat Hezbollah.
Mai devreme, sâmbătă, Hezbollah declarase că a vizat un sit militar israelian într-o altă parte a Înălţimilor Golan ocupate. Dar IDF a declarat că analiza sa a arătat că racheta lansată asupra Majdal Shams a fost "efectuată dintr-o zonă situată la nord de satul Chebaa din sudul Libanului".
Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a cerut o anchetă internaţională independentă asupra atacurilor şi a îndemnat la reţinere. "Imagini şocante de pe terenul de fotbal din oraşul druz Majdal Shams. Condamn cu fermitate această baie de sânge. Îndemnăm toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere şi să evite o nouă escaladare", a afirmat el într-o declaraţie postată pe X.