Important cotidian elvețian: România, printre primele țări care s-ar implica, dacă războiul din Ucraina s-ar extinde

Postat la: 09.04.2024 11:24 | Scris de: ZIUA NEWS

Important cotidian elvețian: România, printre primele țări care s-ar implica, dacă războiul din Ucraina s-ar extinde

După Franţa, România şi Polonia s-ar implica printre primele în războiul din Ucraina, apreciază cotidianul elvetian Neue Zürcher Zeitung. 

Publicatia a atras atenţia asupra pericolului de escaladare a războiului in perioada urmatoatre și a schiţat diferite scenarii pentru eventualitatea unei extinderi a conflictului actual şi asupra celorlalte ţări europene. Această situaţie s-ar putea crea în cazul în care preşedintele francez Emmanuel Macron va trimite soldaţi în Ucraina, afirmă publicația elvețiană.

Prima posibilitate constă în desfăşurarea unui contingent în partea nordică a Kievului, situaţia în care unităţile AFU s-ar muta pe frontul estic şi cel sudic. O a doua variantă posibilă ar putea fi ca forţele Parisului să apară în Zaporijia ca rezervă şi să încerce împiedicarea pătrunderii forţelor ruse.

Potrivit cotidianului elveţian, la misiune ar mai lua parte Polonia şi România, iar Republica Moldova ar putea fi folosită chiar drept bază. La sfârșitul lunii februarie, președintele Franței, Emmanuel Macron, declara că nu poate fi exclusă ideea de a trimite trupe occidentale în Ucraina. El le-ar fi spus liderilor partidelor franceze că ar fi pregătit să trimită trupe pe front dacă luptele vor ajunge la Odesa sau în preajma Kievului.

Europenii care nu sunt de acord cu acest plan se tem că Vladimir Putin îşi va respecta promisiunea şi va declanşa cel de-al treilea război mondial. Mai ales că preşedintele rus a atenţionat Occidentul în repetate rânduri că în cazul în care va trimite soldaţi în Ucraina, acest gest ar însemna acelaşi lucru, se mai arată în articol.