Frica de agresiunea lui Putin crește: Un stat NATO pregătește planul de evacuare în masă pentru invazia Rusiei
Postat la: 28.07.2024 16:18 | Scris de: ZIUA NEWS
Multe voci din țări occidentale au avertizat în repetate rânduri că ambițiile președintelui rus continuă să depășească hotarele Ucrainei, reprezentând o amenințare la liniștea Europei. Însă acum frica de agresiunea lui Putin crește, iar un stat NATO, Lituania, elaborează un plan de evacuare în masă a civililor în cazul unei posibile invazii.
Anunțul a fost făcut de ministerul de Interne din Lituania și vizează transpunerea celor mai recente măsuri adoptate de membrii alianței militare NATO pentru protejarea împotriva unui potențial atac rusesc, potrivit Newsweek. Tensiunile dintre Rusia și NATO au crescut în timpul invaziei Ucrainei. Moscova a acuzat alianța de implicare în război, oferind Kievului asistență militară și arme, iar oficialii ruși au evocat posibilitatea de a lovi statele membre ca represalii.
Ca răspuns, statele baltice - Letonia, Lituania și Estonia - au semnat un acord în ianuarie pentru a crea o linie comună de apărare cu „elemente de infrastructură anti-mobilitate" pentru a consolida granița de est a NATO cu Rusia și aliatul lui Putin, Belarus. Ministerul de Interne al Lituaniei a fost citat de postul public LRT că a afirmat joi că autoritățile ar trebui să fie pregătite să mute un sfert din populația țării de 2,6 milioane, acordând prioritate femeilor însărcinate, familiilor cu copii mici și persoanelor cu dizabilități.
Ministrul de Interne Agne Bilotaite a declarat că a discutat cu țările vecine Lituaniei în legătură cu planurile, care ar trebui să includă și transferuri internaționale. La începutul acestei luni, primarul Vilnius Valdas Benkunskas a subliniat alte câteva măsuri care ar permite țării să-și protejeze civilii în cazul unui atac, inclusiv dezvoltarea unei rețele de adăposturi.
„În cazul unui pericol aerian, locuitorii din Vilnius se pot ascunde de posibile schije și ricoșeuri", a spus el. Benkunskas a spus că autoritățile locale lucrează și la instalarea de sirene de avertizare. „Scopul sirenelor este foarte clar de mulți ani, este un semnal sonor emis în spațiile publice exterioare pentru a avertiza despre pericol", a spus primarul. „Până în prezent, în orașul Vilnius au fost instalate 41 de sirene de avertizare. Acestea acoperă aproximativ treizeci la sută din teritoriul orașului".
Primarul a subliniat și importanța de a fi pregătiți pentru mai multe scenarii. "De exemplu, ce facem dacă avem poduri bombardate? Dacă avem un caz de sabotaj, în care se produce în mod deliberat un incident de circulație, cine trebuie să răspundă și să-l repare astfel încât fluxurile de trafic să nu fie întrerupte", a întrebat el. „Munca organizațională este foarte importantă, cine și ce algoritmi trebuie implementați, astfel încât totul să meargă bine, iar locuitorii din Vilnius să poată părăsi Vilnius în câteva zeci sau duzini de ore, dacă există o astfel de nevoie", a adăugat Benkunskas.
În statul baltic vecin, Letonia, sunt instalate piramide de beton antitanc, cunoscute sub denumirea de „dinți de dragon", de-a lungul graniței sale cu Rusia. Dinții de dragon, folosiți pentru prima dată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sunt fabricați din beton armat și sunt folosiți pentru a împiedica înaintarea tancurilor și a infanteriei mecanizate.
Ministerul Apărării din Letonia a declarat că obstacolele de contramobilitate sunt „procurate și transportate în zone de depozitare temporare din apropierea graniței de est a Letoniei", în conformitate cu Planul de fortificare și contra-mobilitate a frontierei de est, care a fost aprobat de guvernul leton pe 5 martie. „Obstacolele vor fi puse la graniță conform planului menționat", a precizat ministerul.