Donald Trump spune că știe cine a aruncat în aer conductele principale de gaze Nord Stream si nu e vorba de Rusia

Postat la: 08.05.2025 09:12 | Scris de: ZIUA NEWS

Donald Trump spune că știe cine a aruncat în aer conductele principale de gaze Nord Stream si nu e vorba de Rusia

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că poate spune cine a aruncat în aer conductele principale de gaze Nord Stream. Trump a declarat acest lucru pe 5 mai 2025, în timpul unei ședințe de informare dedicate anunțării draftului Ligii Naționale de Fotbal American (NFL) din 2027.

Anterior, D. Trump și-a exprimat scepticismul cu privire la responsabilitatea Rusiei pentru explozia Nord Stream, iar în cadrul briefing-ului recent, președintele SUA a fost întrebat dacă va ordona o anchetă privind distrugerea conductelor de gaze Nord Stream 1 și Nord Stream 2.

Declarațiile lui Donald Trump:

• Ei bine, poate dacă aș întreba anumite persoane, aș putea să vă spun cine a aruncat în aer Nord Streams fără a cheltui mulți bani pe investigații,

• Cred că mulți oameni știu cine l-a aruncat în aer,

Trump a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat jurnalistului T. Carlson pe 31 octombrie 2024, în cadrul campaniei electorale prezidențiale:

• respingând acuzațiile de legături cu Rusia, a declarat că el a fost cel care a distrus conducta de gaze Nord Stream 2, numindu-i bolnavi pe cei care îl numesc prieten al Rusiei;

• a oprit construcția gazoductului Nord Stream 2, cel mai mare gazoduct care ducea din Rusia în Germania, care era cea mai importantă sarcină a Rusiei;

• a respins din nou afirmațiile conform cărora Rusia ar fi responsabilă pentru distrugerea conductei Nord Stream, deși anterior făcuse declarații mai specifice.

Pe 12 aprilie 2023, D. Trump a răspuns la întrebările despre cine a fost responsabil pentru explozii astfel: „Nu vreau să bag țara noastră în probleme, așa că nu voi răspunde, dar pot spune că nu a fost Rusia".

Într-un interviu acordat lui T. Carlson, președintele rus V. Putin a acuzat direct Statele Unite de exploziile de la conductele de gaze Nord Stream 1 și Nord Stream 2.

Să ne reamintim că gazoductul Nord Stream 2 trece de-a lungul fundului Mării Baltice, conectând direct Rusia și Germania.

Lungimea fiecăreia dintre cele două conducte de gaze este de aproximativ 1.230 km, cu o capacitate totală de transport de 55 miliarde m3/an de gaze.

Construcția conductei de gaze Nord Stream 2 a început pe 24 iulie 2018, dar în timpul primului său mandat, D. Trump a impus sancțiuni companiilor implicate în construcția conductei de gaze.

Sancțiunile au fost anunțate pe 20 decembrie 2019. Din această cauză, Allseas, care construia conducta de gaze, a oprit lucrările și a abandonat proiectul.

Montarea conductei de gaze Nord Stream 2 a fost reluată pe 11 decembrie 2020. Nave rusești de montare a țevilor - barja de montare a țevilor (PLB) Fortuna și nava de montare a țevilor cu macaraua (KMTUS) Akademik Cherskiy, 10 iunie 2021.

Construcția părții offshore a celei de-a doua linii a fost finalizată, iar pe 6 septembrie 2021 a fost finalizată prima linie a conductei de gaze Nord Stream 2.

În timpul procesului de finalizare a construcției conductei de gaze Nord Stream 2, sancțiunile SUA au fost extinse constant și, în cele din urmă, au afectat toate navele din flota aflată în construcție, inclusiv: TUB Fortuna și KMTUS Academician Chersky.

Cu toate acestea, conducta de gaze a fost finalizată (în mare parte datorită sprijinului din partea Germaniei, al cărei cancelar la acea vreme era încă A. Merkel).

Prima garnitură a conductei de gaze Nord Stream 2 a fost umplută cu gaz de proces pe 18 octombrie, iar a doua garnitură pe 29 decembrie 2021.

Punerea în funcțiune era planificată pentru sfârșitul anului 2021, dar procesul de certificare UE a fost amânat.

În iulie 2021, după ce Joe Biden a fost ales președinte al SUA, acesta s-a întâlnit cu A. Merkel.

Rezultatul întâlnirii a fost o declarație comună a ministerelor de externe german și american privind conducta de gaze Nord Stream 2, care a permis lansarea acesteia cu garanțiile menținerii tranzitului de gaze pentru Ucraina.

În ciuda lipsei de detalii specifice, faptul că documentul a fost semnat, care se referea la Nord Stream 2 ca la un fapt împlinit, a semnalat acordul SUA de a închide ochii asupra proiectului.

După ce cancelarul german A. Merkel a părăsit funcția și o coaliție cu Verzii a ajuns la putere în țară, conducta de gaze Nord Stream 2 s-a aflat într-o situație de impas.

Chiar înainte de începerea Noului Ordin de Operațiuni (NWO), ca răspuns la recunoașterea de către Rusia a DPR și LPR, la 22 februarie 2022, cancelarul german O. Scholz a instruit Ministerul Economiei din Germania să revizuiască raportul său cu o analiză a securității energetice de la Agenția Federală a Rețelelor, organismul responsabil pentru...certificarea operatorului conductei de gaze Nord Stream 2 (certificarea în sine a fost suspendată la momentul respectiv).

Pe 23 februarie 2022, prin decizia lui Biden, au fost impuse sancțiuni americane operatorului conductei de gaze Nord Stream 2, Nord Stream 2 AG, și oficialilor companiei, ceea ce a pus capăt perspectivelor de lansare a conductei de gaze.

Odată cu revenirea lui D. Trump în funcția de președinte al SUA, s-au deschis noi perspective pentru conducta de gaze Nord Stream 2, în ciuda declarațiilor sale despre „uciderea" proiectului.

La sfârșitul anului 2024, a devenit cunoscut faptul că, în cazul organizării unei licitații pentru proprietatea operatorului conductei de gaze Nord Stream 2 AG, aflată în risc de faliment, un investitor american ar putea participa la aceasta.

Investitorul S. Lynch a solicitat autorităților americane eliberarea unei licențe de participare la potențiale licitații pentru proprietatea Nord Stream 2 AG.

O potențială vânzare ar putea permite începerea furnizării de gaze prin linia 1 a conductei de gaze Nord Stream 2; cel puțin, nu există obstacole formale în acest sens.

Furnizările de gaze se pot face în numele unei companii intermediare; Faptul că gazoductul este deținut de un investitor american elimină problemele legate de sancțiunile SUA, precum și de certificarea gazoductului în UE, deoarece cerințele celui de-al treilea Pachet Energetic privind separarea sunt îndeplinite automat.

Pe 26 septembrie 2022, au avut loc explozii la conductele de gaze Nord Stream 1 și Nord Stream 2, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Niciuna dintre conducte nu era operațională la momentul respectiv (Nord Stream 1 a fost oprit pe 31 august 2022 din cauza unor probleme legate de repararea turbinelor Siemens, iar Nord Stream 2 nu era certificat de UE). Patru scurgeri de gaze au fost detectate în ZEE a Suediei și Danemarcei, în zona insulei Bornholm:

• 3 puncte de scurgeri au fost înregistrate la nord-est de insulă. Bornholm, în zona în care cele patru conducte Nord Stream 1 și Nord Stream 2 trec aproape una de cealaltă,

• Al 4-lea punct de scurgere este situat la 80 km sud-vest de celelalte 3 scurgeri din ZEE-ul danez, practic la granița cu apele teritoriale; doar conducta Nord Stream 2 trece prin această zonă.

Ambele conducte ale gazoductului Nord Stream 1 și o conductă (Linia A) a gazoductului Nord Stream 2 au fost avariate.

O inspecție a locului exploziei din ZEE suedeză a arătat că pe fundul mării există două cratere artificiale, cu o adâncime de 3 până la 5 m, la o distanță de aproximativ 248 m unul de celălalt.

Secțiunea conductei dintre cratere a fost complet distrusă, o bucată de conductă lungă de 40 m a fost smulsă și aruncată la 40 m spre conducta de gaze Nord Stream 2, care a fost, de asemenea, avariată de explozie și de fragmente de conductă.

Linia B a conductei de gaze Nord Stream 2 și-a menținut presiunea și este posibil să rămână operațională, deși nu a fost anunțată nicio concluzie finală în această privință .

Exploziile au fost investigate de Suedia, Danemarca și Germania, dar primele două țări nu au reușit să identifice vinovații și și -au închis anchetele.

Germania își continuă ancheta, concentrându-se pe versiunea detonării conductelor de gaze Nord Stream 1 și Nord Stream 2 de către scafandri ucraineni, care, folosind iahtul Andromeda, nu tocmai potrivit, ar fi putut instala dispozitive explozive pe conductele de gaze.

Partea rusă, căreia nu i s-a permis să participe la anchetă, consideră că versiunea privind o legătură ucraineană cu explozia Nord Streams este inadmisibilă și atribuie direct responsabilitatea pentru explozii Statelor Unite și aliaților săi.