Dezvăluiri inedite din culisele retragerii lui Biden din cursa prezidențială: reacțiile membrilor personalului său au variat de la șoc la ușurare

Postat la: 22.07.2024 09:29 | Scris de: ZIUA NEWS

Dezvăluiri inedite din culisele retragerii lui Biden din cursa prezidențială: reacțiile membrilor personalului său au variat de la șoc la ușurare

Joe Biden aproape că luase decizia de a se retrage din cursa prezidențială din 2024 până sâmbătă seara - dar marea majoritate a personalului său a fost anunțată abia în ultima clipă, potrivit unor rapoarte.

Președintele a anunțat lumea că renunță la candidatura sa pentru realegere duminică la ora 13:46, postând o scrisoare în locul unei declarații video care ar fi riscat să îl imortalizeze ca fiind „bolnav și răgușit" - cu simptome ale unei crize de COVID-19, potrivit New York Times.

În acea dimineață, potrivit Times, el a sunat trei persoane din cercul său intim pentru a le anunța ce urma să se întâmple: Vicepreședintele Kamala Harris, șeful de cabinet al Casei Albe, Jeff Zients, și președintele de campanie Jen O'Malley Dillon.

Cei mai importanți consilieri de la Casa Albă și de campanie au fost informați în cadrul unei convorbiri video la ora 13:45, convocată de Zients. Biden încă vorbea în timpul ce scrisoarea a fost difuzată, a relatat The Washington Post .

„Veniți la mine cu munca și haideți să o facem", a spus președintele în timpul convorbirii, după ce a citit scrisoarea angajaților săi și le-a mulțumit pentru munca lor, potrivit Times.

Zients a organizat apoi alte două apeluri, unul cu alți oficiali de la Casa Albă și celălalt cu cabinetul lui Biden, pentru a confirma că scrisoarea pe care o vedeau pe rețelele sociale era reală.

Unii membri ai personalului erau în lacrimi, a relatat Times . Reacțiile lor au variat de la șoc la ușurare.

„Mai sunt atât de multe de făcut - și, așa cum spune președintele Biden, «nu există nimic ce America nu poate face - atunci când o facem împreună»", a scris Zients într-un mesaj adresat întregii echipe de la Casa Albă la ora 14:26, potrivit Post.

Unii consilieri ai lui Biden și-au exprimat durerea și frustrarea că au fost ținuți pe nepregătite. Mai mulți au declarat pentru Post că li s-a spus vineri și sâmbătă să continue să lucreze, subînțelegerea fiind că campania era încă în viață.

Un delegat, Nick Koenig, a declarat pentru Times că un angajat al campaniei lui Biden l-a sunat duminică la ora 13:12, întrebându-l dacă președintele mai poate conta pe sprijinul său. Alți susținători au declarat că au primit un e-mail de strângere de fonduri de la campania lui Biden la ora 1:38 p.m., cu opt minute înainte de apariția scrisorii.

„Este pur și simplu nebunesc", a declarat Koenig.

„Nu cred că un suflet din Delaware știa", a declarat un oficial de stat pentru Politico.

Înconjurat de un mic grup de membri ai familiei și consilieri de încredere
În realitate, când Biden s-a izolat în weekend la casa sa de vacanță din Rehoboth Beach, Delaware, i s-a alăturat un mic grup de membri ai familiei și consilieri de încredere, inclusiv consilierii Steve Ricchetti și Mike Donilon. Întâlnirea a fost presărată cu discuții „foarte sumbre" despre numărul sondajelor sale, care a scăzut vertiginos în urma prestației sale abisale de la dezbaterea de luna trecută.

Ricchetti și Donilon au fost cei care, la o distanță socială acceptabilă de președintele bolnav, l-au ajutat să redacteze scrisoarea sâmbătă târziu, conform Times.

Un apel nominal virtual în care Biden ar fi fost ales în mod oficial drept candidatul partidului urma să aibă loc la începutul lunii viitoare, cu puțin mai puțin de două săptămâni înainte de Convenția Națională Democrată care va începe la Chicago.

O dată exactă pentru apelul nominal nu a fost încă stabilită și duminică nu era imediat clar dacă acesta va avea loc.