De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pe teritoriul Rusiei

Postat la: 19.11.2024 15:23 | Scris de: ZIUA NEWS

De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pe teritoriul Rusiei

Președintele ales al Statelor Unite a promis în timpul campaniei electorale că va pune capăt războiului într-o singură zi, dar consilierii sugerează că ar putea avea în vedere o „mare strategie".

Când Joe Biden și Donald Trump s-au întâlnit săptămâna trecută pentru o discuție pe marginea războiului din Ucraina, președintele în funcție a afirmat clar că sprijinirea Ucrainei este în interesul Statelor Unite.

Permițându-i lui Vladimir Putin și unei Rusii renăscute să aibă succes pe câmpul de luptă, Washingtonul ar risca în cele din urmă să fie târât într-un război terestru european mult mai amplu, i-a spus Biden fostului său rival prezidențial, potrivit telegraph.co.uk.

Este un argument pe care Trump l-a respins de-a lungul ultimei sale campanii electorale.

Dar, în timp ce se pregătește să revină la Casa Albă cu promisiunea de a pune capăt războiului în prima zi, există motive pentru care ar putea acum să asculte.

Trump a promis să ajungă la o înțelegere între Putin și Volodimir Zelenski pentru a pune capăt luptelor. Iar el știe câteva lucruri despre negocierea dintr-o poziție de forță.

După aproape o săptămână de la acea discuție, Biden a trecut acum la înarmarea Ucrainei prin ridicarea interdicției de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei.

Mulți dintre aliații lui Trump, inclusiv fiul său, și-au exprimat indignarea față de această decizie, avertizând cu privire la al Treilea Război Mondial.

Însă toate persoanele importante din cercul restrâns al lui Trump - noul său secretar de stat, consilierul pentru securitate națională și secretarul apărării - au rămas ciudat de tăcute.

Mike Waltz, ales de Trump pentru funcția de consilier pe probleme de securitate națională, a descris decizia de a acorda Ucrainei permisiunea de a utiliza sistemul de rachete Atacms în raiduri transfrontaliere drept o „escaladare", dar, în loc să critice măsura, a afirmat că este vorba de o alegere „tactică" a Casei Albe.

Într-un interviu acordat Fox News, el a continuat spunând că Trump are în vedere o „mare strategie" pentru a pune capăt războiului.

Un plan, lansat de foștii consilieri politici ai lui Trump, sugerează înarmarea Ucrainei cu suficientă putere de foc pentru a-l convinge pe Putin să se așeze la masa negocierilor.

Trump are o linie directă cu președintele rus și a vorbit deja la telefon cu acesta și cu omologul său ucrainean de când a fost ales.

Unii cred că Trump dorește un Premiu Nobel pentru Pace, lucru care i-a scăpat după ce Barack Obama a primit premiul.

Supravegherea unei capitulări a Ucrainei ar putea permite Washingtonului să se concentreze asupra principalului său obiectiv de politică externă - controlul Chinei - dar nu îl va face să adere la aliații Americii.

Oficialii Casei Albe au insistat că au acționat unilateral cu decizia privind rachetele, temându-se că Trump ar abandona Ucraina.

Poziția Ucrainei este slăbită. Forțele sale sunt paralizate din cauza lipsei de personal, în timp ce Rusia preia terenuri, încet, dar constant, pe aproape întreaga linie a frontului.

Biden a plecat în Brazilia, unde va face apel la liderii G20 să îi urmeze exemplul pentru a consolida și mai mult poziția Ucrainei înainte ca Trump să își preia mandatul la 20 ianuarie.

Casa Albă a fost, de asemenea, motivată de apariția trupelor nord-coreene pe câmpul de luptă din Ucraina.

Estimările variază în ceea ce privește numărul de oameni din națiunea comunistă trimiși să ajute forțele ruse. Dar rapoartele din marja reuniunii G20 sugerează că Coreea de Nord ar putea desfășura în cele din urmă până la 100 000 de soldați.

Ultimele cifre vehiculate la Washington sunt că 10 000 de nord-coreeni vor fi implicați într-o forță de 50 000 de oameni folosită de Rusia pentru a recupera o fărâmă de pământ din regiunea Kursk confiscată de Ucraina la începutul acestui an.

Această zonă din sudul Rusiei este cea în care Ucraina a primit permisiunea de a utiliza sistemul Atacms.

George Barros, cercetător în cadrul Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, consideră că acest lucru este esențial pentru decizia de a permite utilizarea rachetelor.

„Cred că introducerea nord-coreenilor și tranziția către noua administrație sunt doi factori catalizatori importanți aici, care probabil au schimbat politica administrației", a spus el.

Rolul pe care l-a jucat Trump la reuniunea de tranziție de la Casa Albă - dacă a jucat vreunul - rămâne deocamdată sub tăcere.