Convorbire telefonică între Xi Jinping şi Joe Biden pentru 'gestionarea tensiunilor'

Postat la: 03.04.2024 08:17 | Scris de: ZIUA NEWS

Convorbire telefonică între Xi Jinping şi Joe Biden pentru 'gestionarea tensiunilor'

Preşedinţii chinez Xi Jinping şi american Joe Biden au avut marţi o convorbire telefonică, prima lor conversaţie de la un summit în noiembrie anul trecut în California, având ca obiectiv, potrivit Casei Albe, "gestionarea tensiunilor" dintre cele două superputeri.

"Cei doi şefi de stat au avut un schimb de opinii sincer şi profund privind relaţiile chino-americane şi problemele de interes comun pentru cele două părţi", a indicat postul public de televiziune CCTV, în timp ce Casa Albă a menţionat într-un comunicat un conversaţie legată atât de posibilităţile de "cooperare", cât şi de "diferenţele" de opinii.

Secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen va merge în China "în următoarele zile", iar şeful diplomaţiei americane Antony Blinken se va deplasa de asemenea la Beijing "în următoarele săptămâni" pentru a continua dialogul, a anunţat, la rândul său, un înalt oficial al Casei Albe.

Potrivit acestei surse, care a cerut anonimatul, convorbirea celor doi lideri nu a fost concepută pentru a duce la "anunţuri", ci pentru a "face un bilanţ" după summit-ul lor din noiembrie.

Acest summit a făcut posibilă reînnoirea dialogului după o perioada de tensiune foarte puternică la începutul anului 2023, legată de survolarea teritoriului american de către un balon chinez.

"O concurenţă intensă necesită o activitate diplomatică intensă pentru a gestiona tensiunile, a aborda neînţelegerile şi a evita o confruntare nedorită. Această convorbire telefonică este o modalitate de a face aceasta", a explicat oficialul american, în cadrul unui interviu acordat presei, interviu acordat înaintea convorbirii celor doi lideri.

Dacă dialogul va fi restabilit, nu lipsesc motivele pentru fricţiuni între China şi Statele Unite.

Joe Biden şi-a exprimat astfel "preocuparea" cu privire la sprijinul economic şi industrial pe care Beijingul îl oferă Moscovei, potrivit comunicatului difuzat de Casa Albă.

Legătura dintre China şi Iran urma să fie abordată, de asemenea, de cei doi lideri, menţionează sursa citată.

Statele Unite ar dori ca Beijingul să-şi folosească influenţa pentru a opri atacurile rebelilor houthi, un grup de rebeli yemeniţi sprijiniţi de Teheran, împotriva navelor din Marea Roşie.

Joe Biden a reafirmat, de asemenea, "importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii" în jurul Taiwanului, cu puţin timp înainte de învestirea noului preşedinte taiwanez Lai Ching-te, se arată în comunicatul difuzat de Casa Albă.