Cine este poetul de stânga care l-a împușcat pe premierul Slovaciei Robert Fico. „Robo, vino aici!", ar fi strigat atacatorul
Postat la: 15.05.2024 20:01 | Scris de: ZIUA NEWS
Atacatorul care l-a împușcat, miercuri, 15 mai, pe premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, ar fi scriitorul și poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, scrie Novaia Gazeta Europe. Potrivit sursei, acesta deține arma din care a tras în mod legal.
Poetul este un susținător al partidului de opoziție Slovacia Progresistă, precizează Meduza. Canalul local de televiziune Markiza a relatat că atacatorul, Juraj Cintula, a fost angajat al unei companii private de securitate și autorul unei colecții de poezii.
În 2016, Cintula a supraviețuit unei tentative de asasinat, când a fost atacat într-un centru comercial din orașul Levice de un tânăr beat. Fiul lui Cintula a declarat că tatăl său avea permis de port-armă și a negat informațiile apărute potrivit cărora acesta ar fi fost pacient al unui spital de psihiatrie. Cintula se află acum în arest, iar cazul său este gestionat de Agenția Națională Penală din Slovacia.
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a lui Fico, viața sa se află în pericol. Martorii spun că premierul s-a dus la un bărbat să-i strângă mâna și în acel moment a fost împușcat. Așa a văzut situația unul dintre locuitorii din Handlova, care stătea în fața căminului cultural la momentul incidentului. „Robo, vino aici!", ar fi strigat atacatorul, iar la scurt timp după aceea a tras în prim-ministrul Robert Fico, care a ieșit în mulțime după ședința guvernului de la Handlova.
Conform unui alt martor, chestionat de publicația slovacă Pravda, Juraj Cintula mai întâi s-a plimbat prin zonă, apoi s-a ridicat și a așteptat. Apoi s-au tras patru focuri rapide în Fico. Este pentru prima oară în cei 30 de ani de independență ai Republicii Slovace, când a avut loc o tentativă de asasinat la adresa primului ministru. Într-un videoclip pe o rețea de socializare, prim-ministrul Fico a spus de patru ori în urmă cu ceva timp că se așteaptă ca frustrarea să „ducă la uciderea unuia dintre politicienii de frunte ai guvernului".
„Și nu exagerez nici măcar un milimetru", a subliniat el. Într-o perioadă în care societatea slovacă este fragmentată în două tabere, el a dat vina pe mass-media și pe politicienii de opoziție. Analistul de securitate Radovan Bránik a declarat pentru Pravda.sk că Slovacia nu a avut parte de asasinate la nivelul celor mai înalți demnitari în stat. „Au existat anumite suspiciuni, aproape de conspirații, că moartea lui Alexander Dubček ar fi putut fi un asasinat, dar nu a fost niciodată confirmată în mod verificabil", a spus el.
„Se pare că cineva a subestimat situația și nu trebuia neapărat să fie Oficiul pentru Protecția Funcționarilor Constituționali", a adăugat analistul. Prim-ministrul se apropie adesea de oameni fără securitate în timpul călătoriilor sale și dă mâna cu ei. „Nu se poate exclude să nu fi respectat recomandările și protocoalele de siguranță, dar este posibil să le fi respectat. Suntem într-o situație în care încă avem puține informații", a declarat Bránik. Potrivit acestuia, asasinarea premierului va provoca "un big bang" în societate.
„Nu am avut un asasinat de acest fel împotriva unuia dintre cei trei mai înalți politicieni din Slovacia". Cu toate acestea, în 30 de ani, au existat zeci de încercări de a ataca politicienii cu diferite grade de pericol și intensitate, dar au fost evitate, spune analistul.
La scurt timp după ce vestea asasinării premierului a inundat mass-media, unii politicieni au început să dea vina pe mass-media pentru faptă. Președintele SNS, Andrej Danko, a declarat că asasinarea lui Robert Fico este începutul unui război politic pentru SNS. El a spus că vor exista schimbări în raport cu mass-media și cu politicienii fostului guvern și că aceștia nu vor „strănuta" la schimbările planificate.
„Vreau să spun opoziției să tacă, să respecte rezultatele alegerilor", a spus Danko. El dă vina pe jurnaliști pentru împușcarea lui Fico. „Încă nu vreau să cred că cineva din societate ar fi dispus să treacă astfel de granițe. Pentru mine, este evident că acesta este rezultatul unui conflict social și trebuie să se termine", a declarat Danko.