Casa Albă contraatacă după un raport devastator despre deficienţele de memorie ale lui Joe Biden

Postat la: 10.02.2024 09:42 | Scris de: ZIUA NEWS

Casa Albă contraatacă după un raport devastator despre deficienţele de memorie ale lui Joe Biden

Comentarii "gratuite" şi "nepotrivite","motivate politic": Casa Albă a încercat să contraatace vineri după publicarea, joi, a unui raport de investigaţie cu efect devastator, ce menţionează deficienţele de memorie ale preşedintelui Joe Biden.

Vicepreşedinta Kamala Harris a denunţat vineri "motivaţiile politice" ale procurorului special Robert Hur, autorul acestui raport de investigaţie de 388 de pagini în care nu a recomandat urmărirea penală împotriva preşedintelui în vârstă de 81 de ani, dar l-a descris drept un "bărbat în vârstă, cu o memorie proastă".

Raportul magistratului, publicat în urma unei anchete asupra documentelor clasificate pe care preşedintele SUA le avea în posesia sa, a fost "în mod clar motivat politic", a declarat reporterilor de la Casa Albă Kamala Harris, ea însăşi fost procuror.

"Modul în care atitudinea preşedintelui a fost descrisă în acest raport nu poate fi mai incorect din punct de vedere faptic", a mai spus Harris.

"Atunci când concluzia evidentă este că probele nu justifică o inculpare, ne întrebăm de ce acest raport dedică atât de mult spaţiu criticilor gratuite şi inadecvate la adresa preşedintelui", a adăugat un purtător de cuvânt al executivului, Ian Sams.

"A sugera că s-ar putea să nu îşi amintească data morţii fiului său este cu adevărat irelevant", a spus Sams, respingând ideea că acest raport ar putea dăuna preşedintelui care candidează pentru realege: "Cred că publicul este inteligent", a declarat el.

Dacă purtătorul de cuvânt nu l-a acuzat pe procurorul special de vreo motivaţie politică, el a sugerat că Robert Hur s-ar fi simţit presat să "şi depăşească mandatul" din cauza contextului politic american foarte polarizat, cu nouă luni înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie."Suntem într-un mediu politic sub presiune ridicată. Şi când eşti primul procuror special care nu a pus sub acuzare pe nimeni, există presiuni pentru a critica", a continuat Sams.

În raportul publicat joi, procurorul special Robert Hur a concluzionat că preşedintele "a păstrat şi a dezvăluit cu bună ştiinţă documente clasificate după vicepreşedinţia sa, în timp ce era un simplu cetăţean"
În raportul publicat joi, procurorul special Robert Hur a concluzionat că preşedintele "a păstrat şi a dezvăluit cu bună ştiinţă documente clasificate după vicepreşedinţia sa, în timp ce era un simplu cetăţean", dar a explicat că "o inculpare nu ar fi justificată", în special pentru că un juriu ar fi acordat prezumţia de nevinovăţie "unui bărbat în vârstă simpatic, bine intenţionat, cu o memorie slabă".

El a mai scris că memoria domnului Biden "s-a înrăutăţit": preşedintele "nu şi-a mai amintit când era vicepreşedinte" sau anul exact în care a murit fiul său cel mare, Beau.

Robert Hur, un republican şi fost procuror federal din Maryland, a fost numit în ianuarie 2023 de către ministrul de Justiţie al administraţiei Biden, Merrick Garland, să investigheze descoperirea în decembrie 2022 şi ianuarie 2023 a unor documente clasificate ce datează din perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte (2009-2017) în reşedinţa sa din Wilmington (Delaware), precum şi într-un fost birou.

Susţinătorii politici ai lui Donald Trump au fost încântaţi joi de conţinutul raportului, asigurând că Joe Biden nu mai este "apt" să guverneze.