Avdiivka e în mâna rușilor: armata ucraineană anunță retragerea trupelor din regiune

Postat la: 17.02.2024 10:51 | Scris de: ZIUA NEWS

Avdiivka e în mâna rușilor: armata ucraineană anunță retragerea trupelor din regiune

Armata ucraineană afirmă că își retrage trupele din Avdiivka - orașul cheie din estul țării asediat de forțele rusești. Comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat că a acționat "pentru a evita încercuirea și pentru a păstra viețile și sănătatea personalului de serviciu".

Oleksandr Syrskyi a adăugat că trupele au fost mutate pe "linii mai favorabile". Avdiivka - o poartă de intrare în orașul Donețk, aflat sub control rusesc, a fost cuprinsă de lupte violente timp de luni de zile. Orașul, care a fost distrus aproape în totalitate - se află pe linia frontului din 2014, când luptătorii susținuți de Rusia au cucerit mari porțiuni din estul regiunilor Donețk și Luhansk.

Căderea orașului Avdiivka marchează cea mai mare schimbare pe linia frontului de peste 1.000 km lungime de când trupele rusești au cucerit orașul Bahmut, aflat în apropiere, în mai 2023.

Într-o declarație pe Facebook, sâmbătă dimineață, generalul-colonel Syrskyi a declarat că decizia sa s-a bazat pe "situația operațională din jurul Avdiivka".

"Soldații noștri și-au îndeplinit datoria militară cu demnitate, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unități militare rusești, au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce privește efectivele și echipamentele".

Generalul Syrskyi - care a fost numit în funcția de comandant suprem al țării abia acum câteva zile - a declarat că trupele ucrainene "iau măsuri pentru a stabiliza situația și pentru a ne menține pozițiile".

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, avertizase anterior că Avdiivka "riscă să cadă sub controlul Rusiei".

El a spus că acest lucru se datorează în mare parte "pentru că forțele ucrainene de pe teren rămân fără muniție de artilerie". "Rusia trimite val după val de forțe de recruți pentru a ataca pozițiile ucrainene. Și pentru că Congresul nu a adoptat încă legea suplimentară, nu am reușit să furnizăm Ucrainei proiectilele de artilerie de care are nevoie cu disperare pentru a întrerupe aceste asalturi rusești", spune acesta.

La începutul acestei săptămâni, Senatul SUA a aprobat un pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari (75 de miliarde de lire sterline) - inclusiv 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina - după luni de dispute politice, dar se confruntă cu o luptă dificilă în Camera Reprezentanților.

Ucraina este dependentă în mod critic de livrările de arme din partea SUA și a altor aliați occidentali pentru a continua să lupte cu Rusia - o forță militară mult mai mare și cu o abundență de muniție de artilerie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că eșecul SUA de a aproba continuarea asistenței militare pentru Ucraina are deja un impact pe câmpul de luptă.

Trupele rusești au făcut recent câștiguri semnificative în Avdiivka, amenințând să o încercuiască.

Unii soldați ucraineni au recunoscut în privat că orașul ar putea cădea în orice moment. "Suntem supărați", a declarat la începutul acestei săptămâni pentru BBC ofițerul ucrainean Oleksii, de la Brigada 110 Mecanizată din Ucraina din zona Avdiivka, stând lângă o piesă de artilerie mobilă uriașă, în timp ce tunurile rusești răsunau în depărtare.

"În prezent avem două obuze, dar nu avem încărcături [explozive] pentru ele... așa că nu le putem lansa. Începând de acum, am rămas fără obuze", a declarat Oleksii.