Arabia Saudită are o problemă similară cu cea din România
Postat la: 02.10.2024 11:26 | Scris de: ZIUA NEWS
La o scară diferită, Arabia Saudită și România au demarat proiecte extrem de ambițioase, care au obiectivul de a oferi o altă față celor 2 țări. La fel ca și în România, din cauza acestor investiții majore în proiectul "Vision 2030", Arabia Saudită începe să aibă probleme cu deficitul bugetar și estimează o scădere de la 4,4% la 0,8%. În România, Guvernul a explicat creșterea deficitului bugetar prin investițiile majore care au loc în infrastructură și nu numai, informează News.ro.
Arabia Saudită şi-a redus previziunile de creştere şi şi-a majorat estimările deficitului bugetar pentru anii fiscali 2024 până în 2026, anticipând o perioadă de cheltuieli mai mari şi venituri mai mici din petrol, transmite CNBC. Produsul intern brut real este acum aşteptat să crească cu 0,8% în acest an, o scădere dramatică faţă de o estimare anterioară de 4,4%, potrivit celui mai recent raport prebugetar publicat luni de Ministerul Finanţelor. Proiecţia de creştere a PIB-ului pentru 2025 a fost, de asemenea, redusă de la o estimare anterioară de 5,7% la 4,6%, în timp ce perspectivele pentru 2026 au fost reduse de la 5,1% la 3,5%.
Bugetul exerciţiului financiar 2025 evidenţiază angajamentul Regatului de a accelera reformele de reglementare şi structurale, precum şi dezvoltarea politicilor. De asemenea, se concentrează pe cheltuielile transformatoare pentru a promova creşterea economică durabilă, a îmbunătăţi dezvoltarea socială şi a îmbunătăţi calitatea vieţii", se arată în raportul prebugetar. Cel mai recent raport a subliniat şi mai mult planurile guvernului saudit de a aloca fonduri suverane şi de dezvoltare "pentru investiţii de capital, dând în acelaşi timp putere atât sectorului privat, cât şi non-profit pentru a stimula creşterea şi prosperitatea".
Autorităţile saudite se aşteaptă, de asemenea, ca bugetul să rămână în deficit în următorii câţiva ani, deoarece regatul acordă prioritate cheltuielilor pentru a atinge obiectivele planului său Vision 2030 de modernizare şi diversificare a economiei saudite, puternic dependentă de petrol. Ministerul de Finanţe a estimat un deficit bugetar mai mare, de aproximativ 2,9% din PIB, pentru 2024, comparativ cu o proiecţie anterioară de 1,9% pentru anul. Acesta a prezis deficite de 2,3% şi 2,9% în 2025, respectiv 2026, de asemenea, mai mari decât estimările anterioare.
Petrolul reprezintă 43% din PIB-ul real al Arabiei Saudite. Contribuția veniturilor din petrol la PIB-ul saudit variază în fiecare an din cauza fluctuațiilor prețurilor petrolului, dar este în medie de 40% în anii anteriori anului 2022. Petrolul reprezintă o medie de 75% din veniturile fiscale. Diminuarea acestei dependențe de resursele petroliere a fost unul dintre obiectivele guvernului încă din anii 1970. Petrolul și alte bogății naturale din țările care depind de aceste resurse ca sursă majoră de venit au fost descrise drept „blestemul resurselor".
Prioritatea principală este de a putea dezvolta surse alternative de venituri pentru guvern, cum ar fi impozitele, taxele și veniturile din fondul suveran de investiții. Un alt aspect major este de a reduce dependența cetățenilor țării de cheltuielile publice prin cheltuieli cu subvențiile, salarii mai mari și creșterea părții din economie la care contribuie sectorul privat pentru a oferi mai multe oportunități de angajare.
Obiectivele din "Saudi Vision 2030" ar putea fi comparate cu alte planuri de dezvoltare din Orientul Mijlociu, cum ar fi "Kuwait Vision 2035", "Egypt Vision 2030" și "UAE Vision 2021". Viziunea are trei piloni principali: să transform Arabia în „inima lumii arabe și islamice", să devină o putere globală în materie de investiții și să transforme locația țării într-un centru de legătură între Afro-Eurasia.
Planul este supravegheat de un grup de persoane angajate în cadrul Centrului Național pentru Măsurarea Performanței, Unității de Execuție și Biroului de Management al Proiectului din cadrul Consiliului pentru Afaceri Economice și Dezvoltare. Programul Național de Transformare a fost conceput și lansat în 2016 în 24 de organisme guvernamentale.
Saudi Vision 2030 stabilește obiective pentru diversificare și îmbunătățirea competitivității. Aceasta este construită în jurul a trei teme principale care stabilesc obiective specifice care trebuie atinse până în 2030:
- O societate vibrantă - urbanism, cultură și divertisment, sport, Umrah, situri de patrimoniu UNESCO, speranța de viață
- O economie prosperă - ocuparea forței de muncă, prezența femeilor pe piața muncii, competitivitate internațională, Fondul de investiții publice, investiții străine directe, exporturi non-petroliere
- O națiune ambițioasă - venituri non-petroliere, eficiența guvernului, e-guvernare, economii și venituri ale gospodăriilor, organizații non-profit și voluntariat.