Viziunea lui Biden și rolul SUA în ordinea viitoare a lumii: "Planul în 10 puncte"
Postat la: 26.03.2022 11:32 | Scris de: ZIUA NEWS
Preşedintele Joe Biden continuă să-şi prezinte viziunea sa globală asupra viitorului mers al lumii şi sistemelor de valori după care aceasta ar urma să se ordoneze. Şi mi se pare deosebit de semnificativ că mesajul de forţă este extrem de limpede formulat pentru ca înţelesul său să fie accesibil urbi et orbi.
Discursul său (înainte de a vorbi sâmbătă la Varşovia), a fost ţinut vineri în faţa soldaţilor din Brigada 82 aeropurtată desfăşurată acum la doar câteva zeci de kilometri vest de graniţa poloneză cu Federaţia Rusă ca parte a efortului masiv de disuadare al NATO. Este un discurs care, asemeni celui privind Noua Ordine Mondială care va fi condusă de SUA, poate fi citit în chei diferite. Poate, dacă asta s-ar dori, să fie interpretat doar ca un simplu "discurs motivaţional" cu valoare conjuncturală în vederea menţinerii la nivel înalt al moralului trupelor trimise atât de departe de casă în condiţiile în care mentalul colectiv - şi nu numai în SUA - păstrează încă întregi amintirile dureroas ale eşecurilor istorice, aproape la dimensiuni de neimaginat, al uriaşelor misiuni militare care au consumat inutil resurse materiale şi umane în Irak sau Afganistan. Desigur, e posibil să fie şi aşa.
Dar cred că ar fi mult prea puţin şi chiar meschin să asimilăm demersul iniţiat acum de Administraţia americană cu un simplu raţionament de general care nu ştie decât să despartă lumea în aliaţi şi adversari, pe ultimii având misiunea istorică şi binecuvântarea divină de a-i rade definitiv de pe faţa pământului. Cred, mai degrabă, că suntem în faţa unui adevărat program cu ambiţii planetare care reia principiile care, odinioară, au stat la baza primelor mari înţelegeri care, după cel de-al Doilea Război Mondial, au stat la baza construcţiei politice, economice şi militare a "spaţiului euroatlantic" cu toate organizaţiile sale aferente care nu numai că există până azi, ci şi-au găsit brusc o nouă raţiune de a exista.
Dacă vă amintiţi, ideea centrală de atunci era că America avea să ajute la refacerea economică a Europei distruse de război, în acest sens fiind demarat Planul Marshall care, într-adevăr, a reuşit să restarteze într-un timp extrem de scurt economiile Europei occidentale, refuzat fiind cu demnitate proletară de toate ţările din est, cele preluate cu grijă frăţească de URSS şi rămase cum ştiţi în subdezvoltarea în care le-a găsit şirul Revoluţiilor din 1989. La presiunea Moscovei, România s-a alăturat atunci frontului refuzului. Tot în acea perioadă, Planul Truman avea să ducă la sprijinul direct şi masiv pentru democraţiile occidentale pentru a se apăra împotriva ofensivei comuniste care era era doar la un pas în a se transforma într-una militară.
Ce spune acum Joe Biden adresându-se militarilor americani, aflaţi acum în cea mai avansată înpre est poziţie pe care au ocupat-o după al Doilea Război Mondial în raport cu Rusia? Ascultaţi mesajul şi aşezaţi-l în această perspectivă istorică:
"Miza nu este doar ceea ce faceţi aici în Ucraina pentru a ajuta poporul ucrainian şi pentru a împiedica continuarea masacrului, dar dincolo de asta ceea ce este în joc este modul în care copiii şi nepoţii voştri vor arăta în termenii libertăţii lor... Sunteţi angajaţi acum în ceva cu mult mai mult decât modul în care putem uşura suferinţele din Ucraina... Suntem într-o nouă fază... Suntem într-un punct de inflexiune... Secretarul de Stat (Madeline Albright, n.n.) obişnuia să folosească o anumită expresie. Spunea: «Sunem o naţiune esenţială»... Nu vreau să sune a filozofie ce spun acum, dar voi sunteţi în mijlocul unei bătălii între democraţie şi oligarhi... Suntem o ţară unică din multe puncte de vedere. Nu numai că nu suntem o ţară, singura din lume, care nu este organizată pe criterii geografice, etnice sau de orice alt fel. Suntem organizaţi pe baza unei idei".
Sună deosebit de interesant, cu o singură excepţie care a fost imediat corectată de Casa Albă deoarece o greşeală de exprimare a lui Biden situa prezenţa trupelor americane deja pe teritoriul Ucrainei, dar „Preşedintele a fost mereu foarte clar asupra faptului că nu trimitem trupe în Ucraina şi nu s-a schimbat nimic din această poziţie".
Între timp, nimeni nu stă degeaba şi, evident, vrea să profite pentru a relansa pe baze noi o alianţă de securitate împotriva ameninţării ruse. În acest sens, Polonia, Republica Cehă şi Slovenia au prezentat un plan conţinând 10 tipuri de sancţiuni care ar duce mai departe, chiar cu cu mult mai departe, setul deja aprobat de UE şi SUA. "Dacă vrem ca pacea să revină, Putin trebuie să ştie că există o linie roşie de care să nu treacă. Faptul că Rusia deţine un aresenal nuclear nu poate fi o scuză pentru pasivitate. Trebuie să recunoaştem existenţa acestei ameninţări, dar ea nu trebuie să ne oprească" spus prim-ministrul polonez, precizând că propunerile avansate de Varşovia, Praga şi Liubliana sunt viabile şi necesare. Iată-le aşa cum au fost prezentate de Prague Morning. Aplicate, ar duce într-adevăr la ceea ce ar fi o operaţiune de decupare chirurgicală a Federaţiei Ruse din circuitele globale:
1. Întrerupera accesului la SWIFT de plăţi bancare a tuturor băncilor ruseşti. În caz contrar, economia rusă se poate adapta noilor condiţii în doar câteva săptămâni.
2. Trebuie să creăm o politică de azil comună pentru toţi soldaţii ruşi care refuză să servească regimul criminal de la Moscova
3. Trebuie să oprim complet propaganda rusească în Europa. Libertatea de expresie nu înseamnă dreptul de a minţi
4. Trebuie să oprim total accesul navelor ruseşti în toate porturile noastre
5. Acelaşi tip de blocadă trebuie să funcţioneze şi pentru orice tip de transport terestru din şi înspre Rusia
6. Trebuie să impunem sancţiuni nu numai oligarhilor ci şi tuturor partenerilor lor de afaceri
7. Trebuie să suspendăm vizele pentru toţi cetăţenii ruşi care vor să intre în UE. Poporul rus trebuie să înţeleagă că vor avea de suportat consecinţele acesui război. Speranţa noastră este că ruşii vor întoarce spatele lui Putin
8. Trebuie să impunem sancţiuni tuturor membrilor partidului lui Putin, Rusia Unită. Ei ştiu perfect ce se întâmplă în Rusia, iar complicitatea lor este indiscutabilă
9. Trebuie să decidem un embargou total privind exportul către Rusia a tehnologiilor care pot fi folosite pentru război.
10. Trebuie să excludem Rusia din toate organizaţiile internaţionale. Nu putem sta la aceeaşi masă cu criminalii.
Aud că ar fi extrem de posibil ca unele dintre aceste puncte să fie luate în considerare pentru următorul pachet de sancţiuni, poate chiar mai aproape decât cred mulţi, tocmai fiindcă a crescut exasperarea chiar şi în rândul celor care erau iniţial adepţii unui demers moderat faţă de Rusia. Ororile produse în teren depăşesc chiar şi nivelul atacurior asupra civililor în Siria, îndârjirea rusească de a lovi zonele care nu sunt nicidecum "ţinte legitime" militare deschizând şi redeschizând discuţiile despre posibilitatea folosirii armelor interzise.
Dacă se atinge acest punct, totul va fi posibil şi orice scenariu de retaliere ar deveni imaginabil. Singura speranţă este că măsurile de descurajare funcţionează, aşa cum ne va asigura preşedintele american.
Cristian Unteanu