Taxele lui Trump nu sunt războiul nostru. Sorry Macron, Ursula!
Postat la: 02.04.2025 07:58 | Scris de: ZIUA NEWS

Neobosita propagandă antiamericană din România a găsit un nou strigăt de luptă, cu care încearcă să îi întărâte pe români. împotriva SUA. Președintele Donald Trump a anunțat aplicarea de taxe vamale la importuri de circa 20-25% la început pentru oțel, aluminiu și autovehicule, urmând apoi și pentru alte produse.
Anunțul lui Trump a provocat declarații războinice din partea capilor UE și ca atare a agitat și cușca cu maimuțe din România, pe care subit a început să o doară inima de țărișoară, cuprinsă de patriotismul economic, care până acum era un apanaj al suveraniștilor. Logica ar fi că vom suferi și noi, făcând parte din UE, deci iată răul pe care Trump îl face României. Jos cu el!
Ca observație generală, nimeni nu vrea să vadă modelul economic greșit al României, adică autostrada spre prăpastie, pe care rulăm cu viteză peste limita legală. Scurgerea de venit național din România este imensă și cine îndrăznește să deschidă gura este "izolationist" și chiar "putinist" și "antieuropean", pentru că cea mai mare parte din deficitul comercial al României este înregistrat cu state membre UE. Cumpărăm mai mult decât vindem. Deficitul comercial al României a crescut implacabil de la numai 6 miliarde în 2014 la 33 miliarde euro în 2024!
Transferurile din străinătate cum ar fi fonduri europene și remiterile de la muncitorii români din străinătate nu pot acoperi diferența, așa că ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi din Europa. Deja avem datoria astronomică de 200 miliarde euro!
Vedem paiul din ochiul lui Trump, nu și bârna uriașului deficit al României cu statele UE. De exemplu nu vede nimeni fluviul de lapte care se acumulează în Franța datorită celor mai mari subvenții agricole din Europa și care apoi inundă România, pentru că subvenția pentru laptele românesc e derizorie si nu rezistăm concurenței. Francezii pe deasupra mai dețin și cea mai mare parte a industriei laptelui din România și o mare parte din supermarketurile unde se vând laptele, untul, smântână, iaurturile, înghețata.
Propagandiștii nu văd deficitul comercial uriaș, de 3,5 miliarde euro pe care l-a înregistrat România în anul 2024 în comerțul cu Ungaria, altfel o economie pitică, de două ori mai mică decât a României, dar îi freacă grija de Trump!
Și nu e vorba de piața liberă, asta este explicația prostiilor cu ifose. Este vorba despre politici comerciale și de investiții bine țintite din partea lui Orban Viktor și de lipsa oricărei preocupări pentru interesul național al celor ce conduc România.
Hai să vedem cu creionul în mână care este răul pe care ni l-ar putea face taxele "măcelarului de la Casa Albă" cum îl numește acum Traian Băsescu, odinioară sugător de la Marele Licurici, după cum se prezenta el însuși. Spre deosebire de statele europene cu care înregistrăm deficite, cu SUA înregistrăm un mare excedent, nu neapărat ca sumă nominală, ci ca raport între exporturi și importuri.
Astfel, România extrage circa 1 miliard euro pe an din SUA. Pe primele 11 luni ale lui 2024 România a vândut mărfuri de 2,11 miliarde euro în SUA și a cumpărat de 1,2 miliarde euro. "Unchiul Sam" e mai bun cu noi decât "Mătușa Europa"!
Exportul României în SUA constă în mare parte din anvelope pentru autovehiculele americane și produse electrice și electrotehnice, care nu vor face obiectul majorării taxelor vamale.
Totuși, o parte însemnată din exportul românesc constă în fier, oțel și aluminiu, care vor fi taxate suplimentar, cu 20-25%.
Însă e prea devreme să evaluăm impactul majorării taxelor vamale asupra exporturilor românești de oțel și aluminiu în SUA. În primul rând taxele pe aceste produse vor fi aplicate tuturor țărilor, nu doar României, deci condițiile concurențiale nu se vor schimba.
În al doilea rând, noi știm prea puțin despre formarea prețurilor la export și ce marjă au exportatorii din România să jongleze cu prețurile. De exemplu, când Sidex Galați aparținea indianului Mittal produsele exportate erau înregistrate cu prețuri minime ca să nu se plătească impozit în România, ajungeau pe hârtie la o casă de comerț din Golf unde se acumula profitul și abia de acolo marfa ajungea la destinația finală, "end user". Să vedem cum se vor descurca în continuare exportatorii de oțel și aluminiu românesc după "Ziua Eliberării", anunțată de Trump. Vor găsi ei soluții, doar de aceea sunt negustori..
Nimeni nu știe cum va evolua comerțul bilateral România - SUA după majorarea taxelor vamale de către Trump. Poate chiar va crește, de ce nu? Poate că taxele lui Trump vor avea ca efect neprevăzut eliminarea de pe piața americană a unor concurenți ai aluminiului și oțelului românesc. Gândirea anticipativă în această privință este doar propagandă.
Cel mai bun exemplu este comerțul României cu Marea Britanie. În 2016 anul când a fost referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, clasa vorbitoare din România s-a făcut cutia de rezonanță a celei bruxelleze și spumega împotriva "Brexit". Una dintre liniile de mesaj ale propagandei era "grija" față de comerțul României cu Marea Britanie, care ar fi urmat să dispară odată cu plecarea din UE a "perfidului Albion".
Viața a infirmat isterica propagandă anti Brexit și antibritanică. În 2016 România înregistra un excedent comercial cu Marea Britanie de 0,95 miliarde euro și în 2023 acest excedent a ajuns aproape 2 miliarde euro! (1,92 miliarde lire). Dacă propagandiștii s-au înșelat grav cu efectul Brexit, de ce nu s-ar înșela și cu efectul Trump? Nu știm cum se va așeza piața.
Taxa lui Trump ne va lovi indirect. Vom avea un impact negativ, din cauză că Trump pune taxe pe autovehicule și industria românească auto produce piese și accesorii pentru marii producători de autovehicule, în special din Germania. Dacă din cauza taxelor se vor reduce exporturile germane în SUA, atunci se vor reduce și comenzile germane pentru industria automotive românească.
Poate este momentul adevărului, când vom înțelege că această industrie automotive produce marfă cu valoare adăugată redusă și se bazează pe mâna de lucru ieftină care execută operații simple și repetitive. Această industrie este și foarte vulnerabilă la conjuncturile pieței. La cel mai mic semn de criză oamenii amână pentru "la anul" schimbarea mașinii. Poate vom reuși totuși să ne facem o economie pe baze mai sănătoase. Însă discuția despre industrializarea României este mai amplă.
Germania extrage 70 miliarde euro din SUA prin excedentul comercial și suma a fost și mai mare, dar ascunsă în valoarea mașinilor germane asamblate în Mexic și vândute fără taxe în SUA profitând de fostul acord NAFTA de liber schimb. Franța are și ea un excedent comercial de circa 10 miliarde dolari cu SUA. Mai înainte ca Franța și mai ales Germania să se lamenteze din cauza taxelor vamale impuse de Trump ar trebui să își amintească de propria responsabilitate. Tratatul de liber schimb transatlantic TTIP fusese deja negociat, însă nu s-a mai semnat pentru că a fost aruncat în aer de cancelarul german Angela Merkel.
Nu ați vrut comert liber, fără taxe, cu SUA? Acum luați de la Trump! România care în UE nu contează nici în chestiuni mărunte nu va avea niciun cuvânt de spus în războiul comercial UE - SUA care se profilează. Fiind în Piața Unică europeană ne vom conforma și noi cadrului vamal care se va stabili. Dar nu văd de ce am adera la campania antiamericană pentru că sunt puse în pericol încasările de zeci de miliarde de euro ale concernelor germane. Nu e războiul nostru, nu sunt banii noștri. Parteneriatul strategic cu SUA, principalul garant al securității noastre este vital! Nu uitați unde se află România pe hartă. Suntem în ochiul furtunii!
George Scarlat