Sclavii banilor. Cum au omorât fotbalul!
Postat la: 12.07.2024 18:26 | Scris de: ZIUA NEWS
De ce marile echipe ca Germania, Franța, Italia, Anglia au oferit partide mediocre și au avut un parcurs chinuit la CE 2024? Naționala Franței e doar un exemplu. Franța nici nu avea ce căuta în semifinală, cu doar 6 goluri marcate la turneul final, dintre care doar 2 din acțiune, unul marcat de Mbappe cu Grecia și altul de către Kolo Muani chiar în semifinala cu Spania.
În rest, Franța a beneficiat de 2 penalti, cu Grecia și Polonia și 2 autogoluri, cu Austria și Belgia. Jucătorii francezi, de exemplu, nu mai trag la națională ca să fie remarcați de impresari sau președinți de cluburi la turneele finale. Ei joacă la PSG, Arsenal, Inter, AC Milan, Real Madrid, Bayern München, FC Liverpool, Juventus, Atletico Madrid. Unde să se ducă mai sus? Ce să mai dovedească și cui?
Participarea la turneul final nu mai este o onoare sau o posibilitate de afirmare, ci un coșmar de care jucătorii abia așteaptă să scape, ca să plece în vacanțâ după un sezon infernal în campionatul intern, UEFA Champions League și preliminariile CE. Din cauza lăcomiei cluburilor dar și a UEFA numărul de partide este peste limita suportabilității umane. Vorbim de multe miliarde puse în joc. Cum s-a ajuns aici?
În anii ‘80 nu prea erau bani în fotbal. Legendarul Ian Rush, golgeterul "all time" al lui FC Liverpool, a fost vândut în 1980 de Chester FC lui Liverpool cu 400.000 lire și in 1986 a fost vândut de Liverpool lui Juventus cu 5 milioane lire, cam cât a încasat FCSB pe Florinel Coman, dacă nu indexăm cu inflația! Din anii 2000 s-a intrat în spirala nebuniei banilor. Rio Ferdinand, deși fundaș, nu atacant, ca Ian Rush, în 2002 a fost transferat pentru 46 milioane lire de la Leeds la Manchester United.
Real Madrid a plătit 77,5 milioane euro pe Zinedine Zidane în 2001. În ultimii ani jucătorii de top costă peste 100 milioane euro! În 2017 PSG a plătit 180 milioane euro pe Kylien Mbappe și 222 milioane euro pe Neymar. Când va apărea jucătorul de 1 miliard de euro? Unde se va opri nebunia? Dar de unde au cluburile de fotbal atâția bani? În principal din drepturi de televizare, iar televiziunile la rândul lor scot banii din publicitatea comercială.
Înainte partidele din Premier League nici nu se televizau. Primul meci televizat în direct, după o întrerupere de 23 ani a fost Tottenham Hotspur - Nottingham Forrest, pe 2 octombrie 1983! Acum televizarea partidelor din Premier League este o afacere globală, se transmit planetar, din SUA până în China. Afacerea a explodat! În 1983 drepturile de televizare ale Premier League au costat numai 5,2 milioane de lire pentru doi ani, suma a sărit la 44 milioane lire pe patru ani în 1988, apoi la 191,5 milioane lire în 1992 și 692 milioane lire în 1997.
În prezent transmiterea meciurilor din Premier League costă 10 MIIARDE dolari anual! Este un contract în valoare de 110 MILIARDE dolari pe 11 ani, pentru sezoanele 2023 - 2033! Serie A din Italia costă 4,5 miliarde euro sezoanele 2024/25 - 2027/29 sau 900 milioane pe sezon. În Spania costă aproape 1 miliard euro (990 mil) pe sezon și în Germania 1,1 miliarde pe sezon.
La acești bani se adaugă banii din transmiterea UEFA Champions League, Europa League și de la turneele finale ale Campionatului Mondial si Campionatului European de Fotbal. Directorul de competiții al UEFA a declarat că vrea să scoată din drepturile de televizare ale UEFA Champions League 4,6 - 4,8 miliarde euro prin înmulțirea numărului de partide. În prezent suma este de 3 miliarde euro și în urmă cu 10 ani scoteau 1,3 miliarde euro.
Pentru ca oligarhia financiară să scoată aceste miliarde soluția a fost înmulțirea numărului de meciuri, peste limita umană de rezistența fizică a fotbaliștilor. În 2024/2025 numărul de echipe din UEFA Champions League va crește de la 32 la 36. De asemenea, la cererea televiziunilor vor schimba și formatul, pentru a asigura mai multe meciuri între capetele de serie, ceea ce înseamnă că numărul de partide va creste de la 125 meciuri la 189, cu 64 meciuri mai multe decât în prezent!
Este o nebunie! Cupa Campionilor Europeni, înlocuită în 1992 de UEFA Champions League era o competiție eliminatorie cu 32 echipe. Dacă am calculat bine, erau 29 meciuri. Acum vor 189 meciuri! Când Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni a jucat 9 meciuri inclusiv finala! Adică câte două cu Vejle, Honved, Kuusisi Lahti și Anderlecht și finala cu Barcelona. UEFA a expandat și turneul final al Campionatului de fotbal. De la 8 echipe la CE din Franța in 1984 la 24 echipe la actuala ediție Euro 2024 din Germania.
FIFA nu s-a lăsat mai prejos. La turneul final al CM din Germania din 1974 au fost 16 echipe. La ediția CM din 2026 din America de Nord vor fi 48 de echipe! Jucătorii de nivelul echipelor naționale, care în general evoluează la marile cluburi, pe lângâ campionatele interne foarte dure prind si meciurile din UEFA Champions League. La capătul unui sezon infernal, în loc să plece la odihnă se trezesc gata epuizați în înaintea Euro 2024, care durează o lună, între 14 Iunie - 14 Iulie. Fotbaliștii sunt distruși, niște zombi, ce fotbal de calitate să mai vezi? Cui îi mai arde?
Pe lângă aceasta primele de joc de la națională au devenit derizorii față de banii de la cluburi. Jucătorii de top s-ar lipsi bucuroși de banii de la națională, doar să fie lăsați în pace. Kylian Mbappe câștigă 356.000 euro minus taxe pe săptămână. Ce mai vreți de la el? La națională nu e suficient să "dai totul" ca fotbalist profesionist. Mai trebuie să ai un fior și pentru țara ta, pentru imn, drapel, pentru cei de acasă. Cum să cred eu că pe unii din jucătorii francezi îi impresionează "Marseieza", imnul Franței intonat la începutul partidelor, când zeci de mii de "francezi" au huiduit Marseieza pe Parc des Princes, când Franța a jucat acasă cu Maroc sau Algeria?
George Scarlat