Românii au votat, nu au ales!
Postat la: 02.04.2025 08:46 | Scris de: ZIUA NEWS

Văd ceva indignare că românii l-ar fi „ales" pe un anume Pintea în Parlament, un om cu niște condamnări penale (condus fără permis) și care, cel mai probabil, nu a absolvit liceul. Chestia e că nu românii l-au „ales" senator pe numitul Pintea, românii l-au „votat". Este o mare diferență dată de modul în care este construit sistemul politic românesc: alegerea celor care ocupă funcții este un proces obscur controlat de grupuri mici de oameni, votarea este procesul public. În România cetățenii votează niște liste întocmite nimeni nu știe cum, numele celor de pe liste nu au nici o legătură cu cetățenii.
Să luăm un alt exemplu: dna senator Victoria Stoiciu. CV-ul dnei Stoiciu este impecabil, studii universitare, studii doctorale, nu are nici un fel de condamnări. Însă agenda publică asumată de senatoarea Stoiciu de zeci de ani este una anti-tradiții, anti-religie, pro ideologie de gen etc. În mod normal nu ar fi câștigat în România nici alegerile pentru președinția unei asociații de bloc. Însă a fost pusă cu mâna pe liste pe un loc eligibil - nimeni nu știe cum și de ce. Mă rog, bănuiesc că senatoarea Stoiciu și cel care a pus-o pe locul eligibil știu exact cum s-a întâmplat asta, doar că povestea nu este destinată spațiului public. Înțeleg că reprezintă Vasluiul în Senat, ceea ce ne dă măsura suprarealismului românesc: nu trebuie decât să ne-o imaginăm pe senatoarea Stoiciu cum le explică alegătorilor din Vaslui părerile sale despre masculinitatea toxică. Cineva a „ales-o" pe
Victoria Stoiciu și vasluienii au „votat-o" - dar la modul real nu există foarte multe legături între aleasă și votanți.
Îmi amintesc de o altă istorioară veselă din aceeași categorie: Remus Cernea. Aici omul a venit și a spus clar că el nu a absolvit facultatea pentru că nu a vrut, ceva cu non-conformismul, că el nu se supune normelor sociale și că de-asta nu a terminat studiile. Nu s-a indignat nimeni că a fost ales în Parlament un băiat fără facultate - și pe bună dreptate, pute locul de proști cu diplomă. Remus Cernea a intrat în Parlament pe lista PSD Constanța și la un moment dat lui Radu Mazăre i-a sărit muștarul și a zis în spațiul public că Remus Cernea i-a fost băgat pe gât de la București, dar dacă-l prinde prin Constanța îi rupe picioarele sau ceva de genul (non-conformistul Remus Cernea făcea parcă o lege pentru declararea delfinilor ființe non-umane, adică îi închidea Delfinariul lui Radu Mazăre). Ideea este că și Remus Cernea a fost pus cu mâna pe listă pe un loc eligibil, cineva (nu știm cine) l-a „ales" - și cetățenii din Constanța l-au „votat".
Cred că ați prins ideea cu diferența dintre „ales" și „votat", avem tone de exemple din toate partidele. Clasa politică românească funcționează ca un sistem feudal, o piramidă de relații de tip suzeran - vasal. „Alegerile" au loc în spatele ușilor închise și apoi urmează o campanie de convingere a cetățenilor care „votează". Clasa politică este un sistem închis care descurajează implicarea politică, ceea ce duce la o scădere constantă a legitimității clasei politice. În condițiile în care oamenii întregi la cap se feresc de politică ajung pe liste tot felul de personaje puse cu mâna ca să fie numărul minim de candidați. La asta adăugați tendința cetățenilor de a vota în semn de protest față de clasa politică (de la USR încoace votul de protest dă peste cap calculele sistemului, ceea ce este foarte bine). Oamenii votează în ideea „care este candidatul care deranjează cel mai mult actuala putere?" Combinația asta de forțe generează senatori de tipul domnului Pintea de mai sus. Oricum Parlamentul este instituția cu cel mai scăzut nivel de încredere, care e problema că a ajuns acolo un băiat fără liceu?!? Nu interesează pe nimeni la modul real. Selecția parlamentarilor a fost făcută în spatele ușilor închise și votul este o simplă formalitate.
Reacția clasei politice este bezmetică. Actualul sistem legal permite cetățenilor să genereze la vot surprize de genul Pintea sau Georgescu și singurul răspuns de care a fost capabilă clasa politică a fost să forțeze legea și să anuleze alegerile. Altfel spus: Pintea sau Georgescu nu reprezintă o problemă ci un simptom. Actuala clasă politică este total lipsită de legitimitate și reprezentativitate. După demantelarea Constituției singura soluție rațională ar fi convocarea unei Adunări Constituante și adoptarea unei noi Constituții (cu 300 de parlamentari, reformă administrativă și desființarea județelor, descentralizare reală). Doar că nimeni nu va îndrăzni să facă asta, motivul real fiind încercarea actualului sistem să supraviețuiască în actuala formă, să își conserve existența. La modul real România este cam în aceeași situație ca în anii 80: o situație economică dezastruoasă, o clasă politică lipsită de legitimitate, retragerea masivă a cetățenilor din spectrul politic (fiecare pentru el). Echilibrul este menținut deocamdată de un nivel de trai care încă este ridicat, dar dacă se duce chestia asta vom vedea proteste reale, nu scenografii cu telefoane cu lanterna aprinsă.
George Damian