Pionul de sacrificiu

Postat la: 28.11.2019 09:08 | Scris de: ZIUA NEWS

Pionul de sacrificiu

Ați aflat de-acum că Burleanu l-a (re)descoperit în propria sa curte pe Mirel Rădoi, talentatul selecționer al generației U21, pe care a calificat-o și la Olimpiada de la Tokio. Dacă mai-marele FRF se trezea acum vreun an, când putea întrerupe irosirea banilor cu Contra, m-ar fi convins că, încet-încet, învață să asculte și ce spun veritabilii oameni de fotbal despre experimentele de la națională. Și dacă atunci îl aducea pe Rădoi, chiar eram dispus să-i uit parastasul pe care ni l-a servit moș Daum.

Acum însă, trebuie să-i dau dreptate lui Cornel Dinu, care eticheta cinstit (în emisiunea "Prietenii lui Ovidiu", de pe GspTV -pe care v-o și recomand!) drept dezastru absolut ultimii patru ani ai primei noastre reprezentative. Gând la gând, cum s-ar spune, consecința fiind că Burleanu se trezește să-l numească pe Mirel Rădoi abia în ceasul al 12-lea, la cârma unei echipe care s-ar mai putea califica doar miraculos și in extremis la EURO 2020. Mare bătaie nici n-a fost pentru preluarea naționalei după experimentul eșuat cu Contra, deși presa a sugerat vreo câteva nume demne de a candida la postul de selecționer. Dar, rând pe rând au declinat posibila ofertă și Hagi, și Dan Petrescu, și chiar Mircea Lucescu, în cărți mai figurând Olăroiu și Șumudică, pe lângă Mirel Rădoi, care avea oricum biroul în sediul FRF. Ca să se dea totuși impresia de largă consultare, Comisia Tehnică a federației - condusă de Mihai Stoichiță și din care mai fac parte câțiva foști fotbaliști de top (Marcel Răducanu declarând însă public că nu l-a întrebat nimeni nimic!?!) - chipurile s-a așezat la sfat și i l-a recomandat lui Burleanu pe Mirel Rădoi. Soluția de avarie, cum zicea cineva, sau pionul de sacrificiu, cum i-aș spune eu, având în vedere că el a fost ales pentru a salva și aparențele, și naționala şi pentru a fi făcut apoi țap ispășitor, în caz că nu va reuși miracolul!

Așadar, Mirel a fost chemat de urgență să repare oalele sparte de Contra, obligat fiind să-și asume această misiune cvasi-imposibilă și, deci, să-și riște cariera, implicit renumele deja dobândit. La cei numai 38 de ani ai săi, a adunat la cârma "naționalei mici" 15 jocuri internaționale, din care a câștigat 9 și a remizat 3, palmares de invidiat, care se va îmbogăți cu siguranță și anul viitor, la Jocurile Olimpice de la Tokio. De altfel, singura condiție pe care a pus-o la acceptarea postului de selecționer la seniori a fost să i se garanteze că-și va conduce băieţii U21 la Olimpiadă, fără a ridica federației vreo pretenție financiară pentru noua misiune la care s-a înhămat! E posibil să fie consiliat de Mircea Lucescu însuși, după ce marele antrenor și-a arătat această disponibilitate, eventualitate care ne-ar spori considerabil și șansele, dar și speranțele.

Oricum, va fi greu, în primul rând pentru că în echipa națională sunt probleme. Abia acum ies la lumină tensiuni reale între vechea și noua generație de jucători, de o parte aflându-se Tătărușanu, Chiricheș și Nicușor Stanciu, iar de cealaltă Pușcaș, Ionuț Radu și Răzvan Marin, care au avut conflicte inclusiv cu selecționerul Contra. Este de așteptat însă ca venirea lui Mirel Rădoi să tempereze excesul de zel al elevilor săi, pe care-i cunoaște bine (și pe care Nicușor Stanciu îi numea obraznici), cum cred că și consacrații vor da dovadă de înțelepciune, în interesul naționalei și al lor personal!

Semifinala barajului de calificare, cu Islanda - meciul tur urmând să se joace în deplasare, probabil la Reykjavik - va fi cu mult mai grea decât poate părea la prima vedere, deși în cele două confruntări anterioare (1996 și 1997), tricolorii au învins categoric, cu același scor: 4-0. Erau vremurile generației de aur, cu Hagi, Dan Petrescu și Gică Popescu. Dar, cum anii au trecut, ca să ne facem o primă impresie despre potențialul recent al islandezilor, v-aș aminti de acel 1-1 cu Argentina, la Campionatul Mondial din 2018, și de victoriile (2-1) în fața Angliei și Austriei, la Campionatul European din 2016, unde au mai și remizat (1-1) cu Portugalia!

Până în primăvara viitoare, când ne vom întâlni cu nordicii, e timp suficent să repunem pe picioare echipa națională și cred că Mirel Rădoi va reuși acest lucru. Iar dacă vom izbuti să trecem de Islanda, ne așteaptă finala barajului, cu Ungaria sau Bulgaria, unde pionul de sacrificiu s-ar putea dovedi mișcarea salvatoare a fotbalului românesc.

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)