Ne vorbește de parcă ar fi reprezentantul Ucrainei și nu președintele României!

Postat la: 26.02.2023 17:05 | Scris de: ZIUA NEWS

Ne vorbește de parcă ar fi reprezentantul Ucrainei și nu președintele României!

Șeful statului ne vorbește de parcă ar fi reprezentantul Ucrainei și nu președintele României. Iată ce ne spune domnul Iohannis în ce privește canalul Bâstroe:

- „Ucrainenii probabil fac lucrări că vor ceva, și noi știm foarte bine ce vor. Cum porturile lor la Marea Neagră sunt blocate de ruși, ei vor să iasă undeva cu marfa lor. Cred că este de înțeles." Așadar, noi trebuie să-i înțelegem pe ei, nu și ei pe noi. Uneori ai impresia că, în ce privește canalul Bistroe și nu numai, diferența dintre Iohannis și Zelenski e doar de înălțime și cravată.

- „Să nu ne inflamăm și să așteptăm să vedem ce spun experții". Era normal ca până acum președintele României să ceară poziția unor experți, să ne-o comunice, și nu să ne trimită pe noi să întrebăm experții;

- „In loc să țină discursuri inflamante, politicienii noștri ar trebui să verifice ce se întâmplă acolo". Cum să verifice politicienii români ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei??? Au trimis Ministerul de Externe și Ministerul Transporturilor experți la fața locului? Noi putem verifica doar ce se întâmplă în România. Există știri care spun că pe brațul Sulina cotele apelor sunt mai reduse cu 70 cm. N-ar trebui ca președintele sau Guvernul să confirme sau să infirme știrea?

- „Ucrainenii au solicitat să aibă discuții, dar ele nu au avut loc". Cu alte cuvinte, președintele României ne spune că Ucraina a procedat corect, nu România, pe care ne-o pârăște.Dar cum nu au avut loc discuții??? Chiar președintele însuși a avut un dialog cu președintele Ucrainei, iar prim-ministrul Ciucă a fost la Kiev.

- „Ucrainenii afirmă că ei draghează pentru întreținere și nu pentru altceva." Bună asta! Președintele României se face, iarăși, purtătorul de cuvânt al Ucrainei (!?!).

- „Ar trebui să se discute bilateral, dar și cu Comisia Europeană." De ce trebuie să chemăm în ajutor Comisia Europeană? Noi nu suntem în stare să ne rezolvăm singuri problemele? Ce treabă are Comisia Europeană într-un litigiu dintre un stat membru și unul nemembru al Uniunii Europene? În ce privește autorizările pe care le dă Comisia Europeană, n-ar fi mai bine să-i spunem noi ce dorim, decât să așteptăm să ne spune ea ce dorește? În fond, e teritoriul României. Iarăși, în loc să fim o voce, ne facem ecoul vocilor altora.

- „Nu cred că în acest moment este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certați, au nevoie de sprijin." Nimeni nu vrea să-i atace pe ucraineni. Dacă datele erau incerte, ar fi trebuit clarificate până acum. Toate știrile care ne parvin sugerează că datele sunt certe și dovedesc că ucrainenii efectuează lucrări majore pe canalul Bâstroe. Iar argumentul că Ucraina se bucură de prezumția infailibilității, indiferent dacă amenință sau nu minoritatea română, bisericile românești sau patrimoniul național românesc, nu e o poziție corectă. Suntem de partea Ucrainei, dar avem pretenția ca și Ucraina să fie de partea noastră. Ucraina trebuie sprijinită, neîndoielnic, dar nu mitizată.

Varujan Vosganian