Mica (re)Unire
Postat la: 24.01.2021 18:02 | Scris de: ZIUA NEWS
Nimic altceva nu putea ilustra mai bine scindarea societății noastre decât felul în care România și românii au sărbătorit duminică împlinirea a 162 de ani de la Mica Unire. În timp ce președintele Iohannis transmitea populației un mesaj de unitate, în țară, ca și în fața principalelor instituții din capitală se consuma un amplu val de proteste!
Că protestatarii s-au prins ici-colo și într-o horă a ...pandemiei, cu sau fără mască, era firește un semnal, dar marile nemulțumiri privesc de fapt măsurile de austeritate anunțate deja de Cabinetul Câțu. Dincolo de înghețarea salariilor bugetare și de sinistra majorare a pensiilor cu vreo 3% (în loc de 8%, cât promisese PNL-ul în campanie!), primul-ministru a anunțat concedieri masive (40%!?!) în sectorul bugetar, ceea ce i-a pus în cap și confederațiile sindicale.
Guvernul de coaliție scârțâie deja din toate încheieturile, bugetul continuă să se zbată în chinurile facerii, iar salvatorii bani europeni au fost împinși tot mai departe de ministrul Ghinea, care a inventat...10 grupuri de lucru pentru refacerea PNRR! Bașca orgoliile ministrului Vlad Voiculescu, care mai mult încurcă decât descurcă ițele gestionării pandemiei, încercând să-l șicaneze pe Nicușor Dan cu măsurile de relaxare din București, dar și pe dr. Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, ca și pe ministrul Sorin Câmpeanu, care pregătește redeschiderea școlilor. E cam vraiște în Cabinet, îl paște și pe premierul Câțu un tratament cu iaurt de tip Chirica, în timp ce PSD-ul îl așteaptă la cotitură, cu un buget alternativ.
Era previzibil deci ca președintele Iohannis să intervină din nou, cum scriam încă de săptămâna trecută, când am avertizat că, pentru a potoli puciștii liberali, le va mai da o dată peste mână. Sau peste gură, cum a și făcut, trimițându-l deja pe linie moartă pe junele Sighiartău (pus urgent la zid și de filiala PNL Bistrița!). Scuze și-a cerut public și Rareș Bogdan, adăugând că se simte foarte bine la Bruxelles și că, așadar, nu va (mai) candida la șefia PNL. Nu pot decât să-l aplaud pentru această precizare, în absența căreia atacurile lui la Ludovic Orban erau legate în mod automat de aspirațiile sale la conducerea partidului. Oricum, nu cred că Orban va mai candida la congres, dar nici nu mă îndoiesc că va juca un rol decisiv în desemnarea și susținerea viitorului președinte al PNL!
Mă așteptam, prin urmare, la o nouă intervenție a președintelui Iohannis, care a și avut loc în două reprize de convocări la Cotroceni a premierului, împreună cu miniștrii responsabili de zona bugetară. În următoarele două săptămâni, guvernul trebuie să prezinte noul buget în Parlament, useriștii strâmbă din nas și vor mai mult, ministrul finanțelor, Alexandru Nazare, a dat o fugă și la Bruxelles, iar vicepremierul Dan Barna poate-l mai trage de mânecă pe aerianul Ghinea, pentru scurtarea drumului spre banii europeni.
Se știe că România s-a împrumutat anul trecut cu 24 miliarde de euro, responsabil de contractarea împrumuturilor fiind tocmai ...fostul ministru de finanțe Florin Câțu, care ar trebui să explice deschis, măcar acum, la ce s-au folosit aceste sume, de am ajuns ca, în ciuda lor, să punem măsurile de austeritate pe seama lipsei banilor! Din ceea ce se știe, gestionarea pandemiei de coronavirus ne-a costat vreo trei miliarde, așa că restul banilor cheltuiți - fără a mai aminti și de dobânzile la care s-au luat împrumuturile - trebuie justificați în detaliu opiniei publice. Dacă tot vorbim non-stop despre transparență! Până atunci, devine clar că președintele Iohannis intervine la timp (și bine face!) în bâjbâielile Guvernului, stingând din fașă conflictele interne și încercând să-i asigure premierului Câțu o echipă cât-de-cât omogenă, chiar sub semnul Micii (re)Uniri!
Horia Alexandrescu