Le va exploda muniția în cap
Postat la: 04.02.2022 11:23 | Scris de: ZIUA NEWS
Avem de-a face cu o simetrie fatală. În timpul pandemiei și în numele pandemiei, s-au dat tunuri financiare inimaginabile, au fost comise abuzuri de neiertat și au fost numiți oameni nepotriviți în poziții cheie. Acum spiritele s-au încins legat de o amenințare militară la granița de Est. Nu a României. Ci a Ucrainei. Dar în numele acestui potențial pericol, se fac din nou mișcări, cel puțin scandaloase, într-o zonă cheie. Cea care vizează Armata și înzestrarea ei. Un exemplu aparent insignifiant este de fapt extrem de elocvent.
În județul Dâmbovița funcționează încă de pe vremea regimului comunist Uzina Mecanică Mija. O uzină specializată până în 1989 în fabricarea de muniție și armament. Avea 8.900 de specialiști, care produceau grenade de mână ofensive și defensive, bombe, rachete antitanc, mitraliere cu două și patru țevi, proiectile reactive și chiar cutii de viteză pentru transportoare blindate. Uzina Mija a cunoscut și ea, după decembrie 1989, soarta tristă a altor întreprinderi de armament din România, țara noastră pierzându-și poate definitiv unul dintre primele zece locuri din lume în exportul de armament. Iar pentru județul Dâmbovița situația a devenit dramatică, pe măsură ce mii și mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă. Iată însă că, de câțiva ani, se vorbește insistent despre revigorarea industriei noastre de armament, pe măsură ce Armata se integrează în NATO și se dotează cu echipamente din ce în ce mai sofisticate. De ce să le importăm, când putem să le producem în țară? De ce să facem importuri, când putem să facem exporturi? Spre această logică, care până la urmă este de bun simț, s-au concentrat și discursurile politice, și proiectele asumate de ultimele guverne. Și era de așteptat să se producă o vizibilă schimbare în bine. Și să vedeți ce a ieșit.
Am început această succintă analiză cu Uzina Mecanică Mija. Ea astăzi nu mai produce decât grenade. După ani de zile de declarații, proiecte și până la urmă eforturi uriașe investite de cetățenii României în direcția înzestrării Armatei. Ultimul și actualul director general, Sorin Serioja Chivu, după cum relatează presa locală, este mai degrabă preocupat de transformarea unei părți din baza Mija în poligon sportiv de tragere cu arma. După ce, în prealabil, în județul alăturat, Prahova, unde a deținut o poziție de conducere, a devenit un fel de mini-rege al parcărilor. Și a câștigat poziția de director general Mija nu în urma unor performanțe profesionale, nu în vreo calitate de specialist, ci exclusiv în baza relațiilor sale politice. A fost senator UNPR, a sărit în barca PSD și, de acolo, la PNL. Unde a fost luat în brațe și promovat de către Ludovic Orban. Dar nu-i nimic. Să considerăm poziția de director general al unei fabrici de armament drept o poziție onorifică. O sinecură pentru un cadru de nădejde PNL. Și, optimiști fiind, să ne imaginăm că situația ar putea fi îndreptată în măsura în care, în jurul unui asemenea moț pe băț, sunt plasați în diferite poziții specialiști de marcă. Consilieri care știu ce fac, pricepuți în acest domeniu extrem de special al înzestrării militare, oameni în măsură să-i ofere directorului general cârja de care are nevoie. Zis și făcut! În poziția de consilier al acestuia, tocmai a fost numit un agronom. Absolvent al Universității Valahia. Fost prefect liberal al județului Dâmbovița. Aurelian Popa. A fost numit de cine credeți? Tot de liberali. De astă dată de liberalii din „partida câștigătoare". Și treaba merge mai departe.
Nu am intenția să fac gaură în cer prezentând acest caz, după opinia mea scandalos. Îl prezint pur și simplu pentru că el este simptomatic. Dacă într-un domeniu atât de sensibil cum este înzestrarea, un domeniu în care pretindem că ne luăm avânt și în care investim bani grei din banii publici, comitem asemenea derapaje, vă puteți imagina la ce dezastru ne expun prin clientelism politic ultimele administrații liberale.
Și, la fel cum Rafila a dormit pe el cu o zi în urmă, când aproape „pe șestache" a fost promovată o ordonanță de urgență prin care din nou pot fi instituite măsuri dure de restrângere a drepturilor și libertăților cetățenilor și de îngrădire a activității societăților comerciale în numele luptei împotriva pandemiei, tot așa, după opinia mea, dorm pe ei și ceilalți responsabili PSD, atunci când, pe sub nasul lor, se fac asemenea numiri de „specialiști" în domenii cheie ale economiei.
Sorin Rosca Stanescu