Iohannis, ori la bal ori a spital
Postat la: 26.05.2019 13:05 | Scris de: ZIUA NEWS
La mijlocul acestei zile a alegerilor europarlamentare și a referendumului, tensiunea electorală a atins deja cote maxime. Această tendință se va accentua și va putea crea premizele unei veritabile explozii. O reacție furibundă a întregului front anti-PSD, dacă circumstanțele vor fi de așa natură încât referendumul să nu atingă pragul necesar de 30% prezență la urne. Și cu atât mai mult, soarta lui Klaus Iohannis se joacă chiar azi.
Acesta, ca să încep cu sfârșitul, se va duce fie la bal, fie la spital. Desigur, la figurat. E clar, din datele pe care deja le avem, că referendumul a împins din spate europarlamentarele. Și că prezența la vot crește, ca o consecință a radicalizării frontului anti-PSD, prin mecanismele psihologice pe care le declanșează referendumul. De ce se întâmplă asta? Pentru că susținătorii lui Klaus Iohannis au înțeles pe bună dreptate că se joacă la acest scrutin al dublului referendum într-unul singur însăși soarta omului politic Klaus Iohannis. Dacă referendumul nu trece, credibilitatea acestuia se prăbușește într-un vacarm îngrozitor. Pentru că antrenează cu sine și întreaga retorică a acestuia vizând Justiția și domnia legii. Va avea mult de pierdut și Justiția, așa cum a fost ea în prezent și nu se știe dacă va avea sau nu de câștigat Justiția care va fi. Un eșec antrenează totodată și două dintre cele mai importante partide politice ale frontului anti-PSD. Respectiv PNL și USR, care au mizat și ele mult pe un succes al referendumului. Cu atât mai mare va fi prețul pe care îl va deconta Klaus Iohannis. Pentru el, eșecul referendumului poate fi atât de catastrofal, încâ să-l determine să renunțe pur și simplu la tentativa sa de a obține la capătul acestui an un al doilea mandat. Factura are însă un preț și mai mare, la care puțini sau gândit. Dacă este adevărat - și este - că referendumul împinge în sus și prezența la europarlamentare, atunci consecința imediată, de neevitat, este că partidele mici vor avea de suferit. Vor înregistra inevitabil un scor mai slab. Și vor fi partide care nu vor atinge pragul de 5%. Din această perspectivă, există un pericol real pentru UDMR. Dar și pentru PMP. Și chiar pentru Pro România. Voturile pierdute de aceste partide se vor redistribui. Iar ironia sorții face ca primul partid clasat să obțină și cea mai mare parte din pradă. Ei bine, electoratul acestor formațiuni politice se va răzbuna. Iar factura o va plăti în primul rând tot Klaus Iohannis.
În schimb, dacă până la încheierea scrutinului trendurile se mențin și dacă se menține la același nivel și ritmul prezentării la urne a cetățenilor din România și din străinătate, și dacă se ajunge la un scor fenomenal de 45-47% prezență la vot, atunci referendumul va fi validat iar Klaus Iohannis va fi pe cai mari. Și va deconta la fel de dramatic întregul front PSD, chiar dacă acesta va obține un scor mare, de peste 30% în aceste alegeri. Aici este necesară o explicație. Pe măsură ce trece timpul, crește decalajul între cei care votează la ambele scrutinuri și cei are votează doar la europarlamentare. În condițiile în care ritmul se menține, până la orele 20.00 acest decalaj ar putea să ajungă la circa un milion și jumătate de persoane. Printr-un simplu calcul aritmetic, pe care îl poate face oricine, rezultă că, în aceste condiții, pentru a fi validat referendumul, este necesar să se prezinte în total la urne 7,5 milioane de alegători. Un scor nemaivăzut. De-a dreptul fenomenal. Numai la acest scor, dacă trendul se menține, referendumul va beneficia de o prezență de 30%, condiție a validării lui. Procentul ar trebui să fie de circa 45%. Nu s-a mai văzut așa ceva la nicio alegere europarlamentară, niciunde în Europa. Este un procent greu de atins, chiar și la locale, la parlamentare sau la prezidențiale. Tocmai de aceea afirm că, în realitate, astăzi se joacă, din perspectiva lui Klaus Iohannis în primul rând, dar și din perspectiva celorlalți politicieni care se vor înscrie în cursă, soarta prezidențialelor.
Sorin Rosca Stanescu