Între Sf. Andrei și Sf. STS
Postat la: 30.11.2020 11:39 | Scris de: ZIUA NEWS
În plină pandemie, pășim într-o săptămână a patimilor de tot felul. Luni, bunăoară, românii au pătimit pentru restricţia aplicată pelerinajului de la Peștera Sfântului Andrei. Constănțenii aveau interzis, deși peste cinci zile vor putea veni nestingheriți la vot. Chit că o vor face tot în carantina din focarul roșu de la malul mării. O fi bine, o fi rău?...
Că ÎPS Teodosie nu s-a prea-plecat în fața autorităților centrale și locale, cerându-le clemență pentru... respectarea unei sărbători naționale legale, era nu numai dreptul, ci chiar obligația lui, ca arhiepiscop al Tomisului. Pentru păcatul ăsta, a fost făcut cu ou și cu oțet de vajnicii străjeri ai măsurilor epidemiologice, ba mă mir că nu i s-a dat și o amendă! Oricum, mărimile statului i-au refuzat invitația creștinească la săvârșirea Sfintei Liturghii de luni, când accesul la mănăstire era liber de orice restricții, ca și localitatea Ion Corvin!
Pentru neștiutori, atei sau liber cugetători, se cuvine să preluăm binevenita și lămuritoarea precizare a președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop: "Legătura evidentă din calendar dintre Ziua Sfântului Apostol Andrei și Ziua Națională a României și a românilor nu este întâmplătoare, ci este o împlinire a proniei cerești. Identitatea națională românească nu se poate imagina și nici defini în afara limbii și credinței!"
Dacă tocmai am făcut legătura, marți, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, tradiționala Paradă Militară s-a programat fără... defilarea militarilor, mai degrabă ca o formalitate, la care au fost invitați să-și dea coate sub Arcul de Triumf doar președintele, premierul, guvernanții și ambasadorii. O fi bine, o fi rău? Mă gândesc totuși că o mulțime de bucureșteni - dintre care vreun milion jumate trăiesc în împrejurimile capitalei, fiind deja carantinați -, ar fi gustat și ei o plimbare "la șosea" și spectacolul militarilor. N-au avut ce face, așa că se pot preumbla duminică, la și de la secțiile de votare, din București și din localitățile de carantină.
Miercuri și joi ne pregătim de weekend și dezbatem în familie libertățile anunțate pentru Crăciun. E drept, ziua alegerilor va fi trecut de mult, ba se pare că va slăbi serios și pandemia, așa că secretarul general al guvernului, Antonel Tănase, ne-a anunțat... pe facebook că vom avea acces la slujbele religioase, cu respectarea regulilor de protecție sanitară: "Am vorbit săptămâna aceasta cu reprezentanții Secretariatului de Stat pentru Culte și cu cei ai Departamentului pentru Situații de Urgență. Identificăm împreună soluții prin care Crăciunul să poată fi sărbătorit creștinește la biserică... Doamne-ajută!"
Vineri, când se încheie campania electorală, vine momentul în care să ne întrebăm dacă mesajele partidelor ne-au adus ceva nou și concret, dincolo de promisiunile deșarte cu care ne-am obișnuit de 30 de ani și mai bine. Marcată și ea de vremea coronavirusului, a fost, după părerea mea, cea mai lipsită de conținut campanie, în care bătălia dintre principalii actori politici a stat cam așa: PNL-ul - al cărui vârf de lance asumat fără rezerve (?!) a fost președintele Iohannis - a dat vina pe "dezastruoasa moștenire" și se crede pe cai mari, PSD-ul cere căderea cabinetului Orban, denunțând "dezastruoasa guvernare" și implicarea neconstituțională a președintelui Iohannis, iar USR-PLUS atacă la baionetă guvernul, se face că nu vrea s-audă de PSD, o ține gaia-mațu' cu "fără penali" și l-ar vedea (din nou?!) premier pe Cioloș!
Mai departe, cam toți o apă și-un pământ: ProRomânia speră să treacă pragul grație tandemului Ponta-Tăriceanu, PMP merge tot pe mâna lui Traian Băsescu cu aceeași speranță, UDMR se chinuie să strângă rândurile maghiarimii și n-ar zice nu intrării la guvernare, iar în spatele acestor trei formaţiuni defilează alte câteva grupări minuscule, dar pretențioase. Într-un cuvânt, sărăcie de oferte și temerea mea că, dată fiind și frica de COVID, prezența românilor la vot va atinge cu greu 30%. Iar la cum bate vântul pe scena politică, mai că-mi vine să-l aplaud pe ministrul Câțu pentru anunțul că și în bugetul de anul viitor va tăia din banii alocați partidelor. La cât de îndatorată a ajuns România, chiar că e o primă soluție de acoperire a găurilor!
Sâmbătă, în noaptea lui Moș Nicolae, va fi și mai complicat, că nu văd atâția moși riscând amendarea la ieșirea din case după ora 22, doar ca să-și bucure copiii și nepoții umplându-le ghetuțele cu bomboane, ciocolată și jucării. Rămâne pentru Crăciun, cu cadourile de sub brad, iar între timp, duminică dimineață, sosește și ziua votului. Merge cine vrea și scapă cine poate, pensionarii - cam vreo...14%, mai ales că a și nins, adulții cu declarația pe propria răspundere, iar tineretul mai spre seară, când se constată că e groasă și apar iar cozi la gară, deși nu prea cred. Va fi absenteism de pandemie, dar stimulat și de acreala că "tot nu se schimbă nimic!"
Aici însă e loc de o încurajatoare noutate, după ce STS-ul a anunțat public că numărarea voturilor nu se va mai face ca în clipul de la Sectorul 1. De astă dată, ascultătorii de serviciu au implementat tehnologia blockchain, producție proprie, autohtonă, care va împiedica orice fraudare a votului! Eu zic "bravo lor și așa să fie!", dar mă și întreb de ce nu s-or fi gândit cei de la Sf. STS să-i ofere această binecuvântată inovație electorală românească și lui Donald Trump? Că partenerul strategic la nevoie se cunoaște, nu?...
Horia Alexandrescu