Gata! Până aici!
Postat la: 12.11.2019 11:14 | Scris de: ZIUA NEWS
Nici n-au apucat noii miniștri să primenească atmosfera și să scoată "moliile" din birourile guvernamentale, că s-au și repezit "dulăii" hrăniți bine în vechiul regim să latre.
Cel mai virulent a fost dl. Mircea Coșea, doctor în economie și profesor universitar, dar și fost Președinte - la Comisia Națională pentru Strategie și Prognoză Economică (1991-1993) și Prim Vice Prim Ministru în perioada 1993-1996. Din poziția de prim planificator al strategiilor și politicilor de privatizare a economiei românești din anii ‘90, dl. Coșea a facilitat transferul intreprinderilor și patrimoniului de stat, prim așa zisa metodă de privatizare accelerată, către clientela politică, provenită preponderent din fosta nomenclatură comunistă, care odată "împroprietărită" preferențial a devenit "burghezia roșie", cu pretenția de a fi considerată drept "capitaliștii" României.
Ajuns la 77 de ani, fostul ofițer acoperit al Securității ceaușiste, conform deciziei CNSAS din 2006, se trezește să țipe împotriva politicilor de privatizare prin listarea unor pachete minoritare de acțiuni prin intermediul pieței de capital(BVB), pe care le-ar intenționa noul guvern.
"Din punctul meu de vedere, scoaterea pe bursă (intenția guvernului de a lista 10-15% din acțiunile detinute de stat la Hidroelectrica) este o greșeală, pentru că nu există nicăieri în lume un astfel de exemplu", spune doctorul în exonomie Mircea Coșea. Stimabilul trebuie să afle că listarea companiilor energetice este o regulă în UE, nu o excepție. Spre lămurire dau doar doua exemple de companii listate la bursă: Verbund, statul austriac mai deține 51% și Fortum, statul finlandez deține doar 50%. Cele două companii sunt printre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu performanțe financiare de top.
Și continuă pricinos: "Dacă aceste companii sunt cumpărate cu capital rusesc deghizat, sub alte forme, austriac, unguresc, ne punem sub controlul rusesc sistemul energetic? Pericolul este ca, într-o situație pașnică, să crească tariful foarte mult, pentru că proprietarii străini pot să-și planifice tarifele și costurile cum doresc ei. Totodată, în caz de conflagrație sau catastrofe naturale, cutremure, sau chiar provocări militare, oricând se poate tăia curentul."
Domnule profesor, în calitatea dumneavoastră de Președinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, societate listată la BVB, privatizată pe piața de capital, la care statul mai are 58,69%, ce deține monopolul transportului de energie electrică pe teritoriul României, sunteți supus deciziei unui acționar minoritar sau hotărârilor adunării generale a acționarilor, unde statul român deține controlul? Mă determinați să cred că nu prestați nimic concret și corect pentru indemnizație lunară de 5.500 lei. Ce doriți să înțelegem, că pentru creșterile de costuri și de pierderi, întârzierea investițiilor, devălmășia administrativă și managementul precar sunt vinovați investitorii minoritari, pe care-i suspectați că sunt vânduți intereselor străine? Dumneavoastră, împreună cu managementul nu aveți nicio responsabilitate, sunteți doar marionetele care doar încasează favorurile? Tot acționarii minoritari sunt vinovați și pentru concubinajul profesional pe care l-ați avut cu directorul general cu diplomă de inginer falsificată, despre a cărui competență declarați "nu am ce să-i reproșez managerial"?
"Probabil acest guvern are niște obiective, pentru că nu se știe cât mai trăiește, fiind foarte fragil. Acum se vede exact ce se dorește. Se dorește intrarea pe ușa din dos a capitalului străin în elementele vitale ale economiei românești. După asta va urma gazul, după asta va urma sarea și așa mai departe, dacă se merge pe linia asta", mai afirmă fostul prim vice prim-ministru, prof. dr.Mircea Coșea. Prima pornire a fost de acceptare a opiniei, chiar dacă nu sunt de acord cu ea.
Dar după ce citesc ca:"România suferă de o decapitalizare structurală din cauza faptului că are o structură a economiei neadaptată cerințelor actuale." Mircea Coșea, editura Libris 2018,"Lumea se schimbă! România ce face?",pag.88, nu mai pot fi atât de tolerant. E clar că profesorul doctor în economie e ticălos, înțelege problemele, dar operează discreționar cu termenii în scop manipulator.
De ce o face? Probabil că așa o cere "burghezia roșie", care este capitalistă doar în condiții privilegiate și se conduce după principiul "dacă nu putem să luam noi pe degeaba o afacere a statului, atunci să rămână la stat si să o putem mulge în continuare."
Domnule, fost prim vice prim-ministru, prof. dr. Mircea Coșea, mi-am permis să vă deranjez aura de autonomie intelectuală, eu un inginer cu diplomă, de la "înălțimea" mai multor listări pe piața de capital, pe care le-am proiectat și coordonat la Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz.
Domnule profesor, România pentru a avea șanse de creștere sustenabilă pe termen lung și pentru a putea concura eficient cu societăți similare din Europa, în sectoarele de importanță strategică pentru stat, este necesar să existe societăți mari și consolidate financiar, restructurate și integrate pe verticală, în care capitalul și interesele statului și capitalul și interesele private să conviețuiască, să se potențeze reciproc pentru creșterea competitivității în condiții de transparența și bună guvernanță corporativă.
Hidroelectrica, pusă pe direcția bună și bine pilotată, încă mai are șansa de a devenii o ancoră în jurul căreia să se (re)consolideze sectorul electroenergetic național și să contribuie decisiv prin amorsările și sinergiile posibile la asigurarea securității energetice a României, dar și la creșterea bunăstării mai multor români contributori la fondurile din Pilonul II de pensii, care ar putea deveni acționarii Hidroelectrica, în situația unei listari de succes. Pentru succes, prima condiție este să-i oprim pe cei obișnuiți să bage bețe-n roțile bunului mers al țării. De restul, are cine să se ocupe.
Gabriel Dumitrascu