Fractură de logică sau disimulare politică?

Postat la: 30.11.2019 12:04 | Scris de: ZIUA NEWS

Fractură de logică sau disimulare politică?

Cred că e clar pentru toată lumea că este o mare diferență între cele două ipoteze de desfășurare a alegerilor locale(un singur tur sau două tururi) și a strategiilor adecvate fiecăreia dintre ipoteze.

În ipoteza că alegerile vor fi în două tururi, nu văd raționamentul electoral, dar pot să-l explic și argumentez pe cel politic, pentru care e musai să se convină, formal, prin negociere politică sau informal, prin sodaje, asupra unui candidat unic. De ce, fiecare din cele două blocuri politice, PNL și USR-PLUS, aflate în opoziție cu Gabriela Firea și PSD, nu merge fiecare cu propriul candidat în turul 1, urmând ca în urma voturilor obținute să sprijine candidatul care intră în turul 2 și care în mod matematic, prin cumul, o bate pe Firea?

Mai mult, așa cum se prezină situația voturilor obținute în București la primul tur al alegerilor pentru Președintele României(Iohannis/PNL: 31,77%, adică 290 mii voturi, Barna/USR+PLUS: 24,83%, adică 227 mii voturi, Dăncilă/PSD: 17,89%, adică 163 mii voturi) este posibil ca și candidatul PNL, cât și candidatul USR-PLUS să intre în turul 2. Ar fi semnalul pentru toată țara că PSD-ul trebuie învins la „orașe și sate" în turul 2 și cel mai bun indicator pentru alegerile parlamentare.

Mesajele contradictorii ale USR sădesc neîncrederea partenerului de acord politic că, în mod sincer, se doresc alegeri locale în două tururi și nu este doar o condiționalitate care să poziționeze USR pe trend ascendent în percepția electoratului.

Pe de o parte:

1. Prin acordul politic încheiat de PNL și USR-PNL, părțile „se angajează să facă toate demersurile pentru modificare legislației electorale și revenirea la alegerea primarilor și a președinților de consilii județene prin vot în 2 tururi".

2. Chestionat dacă votul pentru bugetul elaborat de Guvern va fi condiționat de proiectul privind alegerea primarilorlor în două tururi, președintele USR Dan Barna a declarat: „Premierul are opțiunea asumării sau a Ordonanței. Avem și în Parlament calea legislativă. Nu o să mergem cu o variantă sau alta, tocmai pentru a lăsa premierului și Guvernului posibilitatea să administreze această abordare, dar necesitatea acestui lucru este una fără echivoc și e una foarte foarte dramatică, tocmai în contextul în care perspectiva anticipatelor nu mai este așa de departe, și în contextual în care vrem să scăpăm România de PSD".
Pe de altă parte:

3. Dan Barna, liderul USR, susține că este nevoie de un candidat unic din partea Opoziției pentru Primăria Capitalei, care să o înfrunte pe Gabriela Firea și că acesta ar trebui să fie susținut inclusiv de PNL, pentru a maximiza șansele de câștig.
"Fără îndoială nu va fi o alianță la nivel național, însă în anumite localități și Bucureștiul e unul dintre acele orașe unde e nevoie de un candidat unic al Opoziției care să scape Bucureștiul de această guvernare Firea. Este clar că, daca nu vom avea un candidat unic pe partea dreaptă, nu vom avea rezultatul sperat. "

4. Tot Dan Barna analizează:„Ultimele rânduri de alegeri arată că formaţiunile anti-PSD trebuie să coopereze şi să aibă un candidat comun dacă vor să aibă o şansă pentru Primăria Capitalei, pentru că o eventuală desemnare a mai multor partide ar fragmenta voturile din bazinul dreptei şi al nehotărâţilor, fiind riscul să se întâmple ca în 2016 când, prin existenţa a doi adversari diferiţi ai lui Firea, adică Nicuşor Dan şi Cătălin Predoiu, Firea a câştigat lejer".

Ceva nu se leagă logic!

Gabriel Dumitrascu