Decizie cu potențial nuclear la Chișinău
Postat la: 12.05.2023 10:07 | Scris de: ZIUA NEWS
La Chișinău se derulează la această oră un meci politic de cel mai înalt nivel, Curtea Constituțională dezbătînd sesizarea de interzicere a Partidului "ȘOR", aflat în opoziție și adversar îndîrjit al președintei Maia Sandu. În oricare variantă va fi incendiar.
Respingerea desființării ȘOR va fi o lovitură cumplită pentru Maia Sandu, fix înaintea marelui miting pro-european din 21 mai și a summitului european din 1 iunie. Desființarea partidului, pe de altă parte, va crea un precedent spectaculos și ridică automat întrebarea cît de rapid va declanșa la noi o mobilizare politică pentru desființarea, spre exemplu, a partidului AUR, deja cerută insistent de anumiți lideri ai puterii.
Miercuri, magistrații Curții Constituționale examinează sesizarea Guvernului prin care se solicită verificarea constituționalității Partidului Politic „ȘOR", relatează Breakingnews.md. Mai exact, reprezentanții guvernării PAS și Maia Sandu urmăresc scoaterea Partidului „ȘOR" în afara legii și interzicerea activității formațiunii.
Experți independenți, dar și reprezentanți ai formațiunilor politice critică intenția guvernării și consideră că acesta vi fi un precedent periculos pentru toate partidele din Republica Moldova, inclusiv pentru PAS.
Ședința Curții Constituționale a fost marcată din start de scandal, după ce avocatul partidului lui Ilan Șor a cerut recuzarea lui Nicolae Roșca, președintele C.C., fost deputat al PAS, partidul Maiei Sandu, și fost avocat al acesteia.
Avocații Partidului „ȘOR" au prezentat astăzi, în cadrul ședinței Curții Constituționale (CC), mai multe probe, inclusiv video, care demonstrează afilierea politică a noului președinte al Curții, Nicolae Roșca, cu Maia Sandu, precum și cu partidul său de la guvernare - PAS. Demersul apărătorilor a fost respins.
La finalul anului trecut, și experții Comisiei de la Veneția s-au pronunțat în privința acestui subiect. Potrivit unui aviz al Comisiei, declararea neconstituțională a unui partid politic reprezintă o ingerință în dreptul la libera asociere și întruniri, protejat de articolul 11 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, și va fi egală cu interzicerea acestui drept. Comisia de la Veneția a mai stabilit că declararea neconstituțională a unui partid, în absența unor dovezi evidente și plauzibile de acțiuni antidemocratice, care ar reieși direct din programul sau din activitatea acestuia, constituie o violare a art. 11 al Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Rămîne de văzut ce vor decide judecătorii moldoveni, dar, cum spuneam, în oricare eventualitate, va fi exploziv. Iar o eventuală victorie a Maiei Sandu, azi, odată cu desființarea "ȘOR", va traversa rapid Prutul în România, exact în cel mai tensionat moment, asediul Parlamentului de către membrii AUR. Un pretext care ar veni mănușă unei cereri similare de desființare a AUR, deja solicitată de nume precum deputatul PNL Alexandru Muraru și alții.
Bogdan Tiberiu Iacob