De ce se bulucesc oligarhii rusi sa-l critice pe Putin

Postat la: 01.03.2022 11:07 | Scris de: ZIUA NEWS

De ce se bulucesc oligarhii rusi sa-l critice pe Putin

Presa ultimelor zile consemnează un veritabil val de critici la adresa regimului Putin, după noua invadare a Ucrainei, venite din partea unor oligarhi ruși de calibru, unii chiar apropiați ai șefului de la Kremlin, și care au făcut avere inclusiv cu sprijinul acestuia. De ce fac asta e simplu de intuit: ca să își protejeze imensele averi.

Oligarhul Oleg Deripaska, Oleg Tinkov, fondatorul băncii Tinkoff, oligarhul Roman Abramovici, miliardarul Mihail Fridman, afaceristul Evgheni Lebedev, Yurij Kovalchuk, Gennadiy Timchenko se numără printre cei care dau semne să se fi întors împotriva lui Putin, după noua invazie din Ucraina. Nu știm cîtă sinceritate e în spatele distanțării și cîte sentimente umane față de drama ucrainenilor se află în vorbele lor; mult mai probabil e că își securizează propriile averi. Asta pentru că sunt deja încercați. După invazia din Crimeea, în 2014, printre sancțiunile anunțate de occident la adresa Rusiei s-au numărat și unele șicane făcute unor afaceriști ruși.

„Trebuie să le îngheţăm conturile bancare în capitalele europene şi să le retragem autorizaţiile de călătorie", spunea la cîteva luni după anexarea Crimeei vice-cancelarul german Sigmar Gabriel. Numai că, încă de pe atunci, experți în drept european atrăgeau atenția asupra unui aspect extrem de important: UE avea nevoie de dovezi irefutabile privind implicarea oligarhilor pentru a-i înscrie pe lista neagră, deoarece deciziile puteau fi atacate în faţa Curţii de Justiţie a UE. Sancțiunile la adresa oligarhilor au fost, atunci, mai mult de formă, mai ales că aceștia găsiseră destule subterfugii ca să-și salveze averile. Nu există vreo știre că un oligarh ar fi falimentat din cauza unor eventuale sancțiuni occidentale.

Anul trecut, în februarie, miniștrii de externe ai UE se reuneau la Bruxelles pentru adoptarea de noi sancțiuni țintite împotriva persoanelor responsabile pentru prigonirea opozantului rus Alexei Navalnîi. La finalul reuniunii, surpriză mare și dezamăgire la fel pentru susținătorii disidentului: niciun oligarh rus nu fusese sancționat.

„Nu este posibil să sancționezi oligarhii. Nu putem acționa decât împotriva funcționarilor și aceasta doar dacă avem dovezi", a explicat șeful diplomației Luxemburgului, Jean Asselborn, înaintea reuniunii, adică exact ce se spusese și după anexarea Crimeei.Nu se știe, de astă dată pînă unde se va ajunge cu sancțiunile, mai ales că iar se discută de o listă neagră a oligarhilor. Poate acum va fi ceva mai serios. Așa că, preventiv, miliardarii ruși iau distanță de operațiunea lui Putin tocmai pentru a elimina din start eventuale acuzații de sprijinire a acestuia.

Pentru că, așa cum am arătat, pentru sancționarea unor afaceriști e nevoie de dovezi irefutabile ale legăturii lor cu Vladimir Putin. Iar acestea ar putea fi, la o adică, chiar și declarații de susținere publică a acțiunii iresponsabile a lui Putin. Ca să nu riște asta, oligarhii putiniști se bulucesc acum să-l taxeze la greu. Cine știe, poate chiar cu binecuvîntarea lui. 

Bogdan Tiberiu Iacob